Negoslava iz Niša prvi pobednik za najlepšu fotogafiju Srbije koja je nastala u Zaplanju

NIŠ

  Negoslava Stanojević iz Niša prvi je dobitnik nagrade na konkursu za najlepšu fotografiju Srbije koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio na svom instagramu i pre dve nedelje pozvao građane da šalju fotografije a cilj je promocija lepote Srbije. Onog trenutka kada je poziv objavljen počele su da pristižu fotografije u velikom broju. Nagrada za vlasnika najlepše fotografije prvlačna a podrazumeva i prijem kod predsednika. Negoslava je prvi pobednik, a na fotografiji koju je poslala nalazi se predeo fotografisan u Zaplanju u Donjem Prisjanu.

                „Hvala što ste se odazvali u tolikom broju, što nam govori ne samo da je Srbija prelepa zemlja, već i da naši građani imaju dobro oko za sjajne fotografije. Ove nedelje imamo i prvog pobednika. U pitanju je fotografija Negoslave Stanojević, a snimljena je u selu Donji Prisjan, u zaseoku Livađe“, naveo je predsednik, čestitao Negoslavi i pozvao građane da nastave sa slanjem fotografija.

                Negoslava Stanojević, dugogodišnji novinar a sada bloger i pisac koji stavara na dijalektu negujući tako govor Zaplanja, kaže da je nagradu osvojila „bez ikakve zaštite stranačkog razvrstavanja i drugih pomoćnih “sredstava”.

               „Zahvaljujem se svima koji mi se raduju, najviše što ovim putem skrećemo pažnju na ovaj kraj o kome, ponizno tvrdim, mnogi nisu ni znali dok nisu pročitali moje priče na Zaplanjskom dijalektu. LJubi vas Baba-Grozda sa željom da uskoro još mnogo kamera dođe ovim putem, a predsedniku verujem na reč da… možda posetim moje rodno selo, pošto je u pozivu svim građanima Srbije rekao da pošalju svoje fotografije: možda se negde sretnemo. A što da ne, možda ovo bude korisno za naše Zaplanje“, istakla je Negoslava Stanojević.

                Negoslava Stanojević je u poslednje vreme poznata je po svojim blogovima, ali i po knjigama u kojima neguje zaplanjski dijalekt. Priče iz ovog kraja Srbije ona neguje kroz lik Baba Grozde, a upravo je fotografija i nastala za potrebe njenog bloga.

                Negoslava je dobitnik i mnogobrojnih nagrada za knjige koje objavljuje na zaplanjskom dijalektu, a stalni je učesnik manifestacije koju organizuje Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ koja je posvećena upravo negovanju dijalekata koji naš jezik dodatno obogaćuju. Autor je i knjige „Blag reč“ čiji je glavni junak upravo Baba Grozda.

            Odim što se bavi fotogafijom o kojoj malo zna, kako sama kaže, pisanjem o kome bi se, sudeći po knjigama reklo da dosta zna, Negoslava i slika.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare