Smaka: Ubistvo Ivanovića političko sa pozadinom različitih interesa.

PRIŠTINA

Član predsedništva Alijanse za budućnost Kosova i ekspert za ustavno pravo profesor dr Riza Smaka u emisiji Slobodno srpski, rekao je da nema sumnje da je ubistvo Olivera Ivanovća političko ubistvo sa pozadinom različitih interesa.

“Mislim da nekome ne odgovara mir na Kosovu, niti u našem regionu. Još od rimskog doba postoji izreka “zavadi pa vladaj”, što je od prilike to. Ubistvo je posledica raznoraznih interesa iz određenih centara, što mogu da budu i velike sile”.

Smaka nije optimista da će ubistvo Olivera Ivanovića biti rasvetljeno.

„Želeo bih da se rasvetli, ali izražavam skepsu zbog toga što naše pravosuđe uopšte nije efikasno. Ima 400 hiljada nerešenih predmeta, što nije mala stvar. Sem toga na severu Mitrovice, kao što je poznato, pravosuđe i ne funkcioniše“.

Smatra da bi Kosovo trebalo da prihvati zahtev Beograda da se uključi u istragu oko Ivanovićevog ubistva.

“Oberučke bih to prihvatio i zahvalio srpskim vlastima na saradnji. Tu treba da postoji uska i iskrena saradnja organa vlasti, policije, tužilaštva…”

Govoreći o inicijativi pojedinih poslanika u Skupštini Kosova za ukidanje Zakona o Specijalnom sudu za ratne zločine, profesor Smaka kaže da je to negativan presedan.

“Zakon je stupio na snagu. Ja sam, kao pravnik, pristalica principa da nema lošeg zakona dok je na snazi. Dok je na snazi zakon mora da se sprovodi striktno, pošteno, korektno. Ovaj zakon je na snazi i on bi trebalo da se poštuje i sprovede. Međutim, tu je kriva i Evropska unija jer,  od kada je stupio na snagu, na ovom zakonu ništa nije preduzimano. Taj zakon ima i veliku manu jer se praktično odnosi samo na Albance, a nije trebalo tako, već na sva lica koja su počinila krivična dela”.

Smaka smatra da transformacija Bezbednosnih u Oružane snage Kosova može biti izvršena samo ustavnim promenama i da bi jako loše bilo kada bi se to uradilo samo donošenjem zakona o tome.

„To treba da se uradi putem ustavnih promena, ne može drugačije. Treba da se radi kako treba da se radi, a ne kako recimo vi Srbi kažete „preko preče naokolo bliže. To nije dobro; „što se grbavo rodi, vreme ne ispravi“, a to bi bilo grbavo ako se uradi  bez ustavnih promena“, rekao je prof.dr Riza Smaka u emisiji Slobodno srpski.

(Fotografija RTK 2)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare