Sanja Conić ,direktorka LKC : KULTURI NA POLZU

LESKOVAC

(Nova naša reč)

Godinu  2017.  u Leskovačkom kulturnom centru možemo odrediti kao uspešnu, ocenjuje direktorka Sanja Conić i dodaje da bi samo nabrajanje manifestacija koje su održane uzelo dosta vremena, ali je obaveza pomenuti bar nekoliko značajnih iz svakog segmenta delatnosti ustanove.

 

Sanja Conić ,direktorka LKC : KULTURI NA POLZU

-Da bi se program odvijao onako kako smo planirali, veliku zahvalnost dugujemo finansijskoj pomoći Grada i Ministarstva kultere, gde smo, kroz projekte dobile preko četiri miliona dinara. Ono po čemu je obeležena minula godina svakako je 10. LIFFE sa brojnim gostima iz sveta filma. Pored takmičarskog dela, zapaženi su koncerti, promocije knjiga, izložbe, a sve u čast i slavu istaknutih filmskih radnika sa prostora nekadašnje Jugoslavije. Da pomenemo gostovanje Emira Kusturice (koji je dobio prestižnu nagradu za afirmaciju filmske umetnosti u svetu) i njegovog orkestra, pa glumce Miru Banjac, Slobodu Mićalović, Zorana Cvijanovića, Branislava Lečića… Ništa manju pažnju ne zaslužuje Letnja škola muzike STRINGS na kojoj su učenicima i studentima svoje znanje prenosili istaknuti muzičari sa gotovo svih fakulteta umetnosti u nas. U okviru ove škole organizovno je nekoliko zapaženih i izuzetno dobro posećenih koncerata. Krajem godine organizovan je i festival tradicionalne muzike „Retnik“.
Sledeće što treba pomenuti, po direktorki Conić, je organizovanje FAPOR-a, Festivala amaterske režije.
-Tu je prikazano ono najbolje što se u amaterskim pozorištima dešavalo tokom godine. Možemo se pohvaliti dobrom dečjom predstavom „Kraljevski festival“ koju je, sa najmlađim članovima našeg dramskog studija, polaznicima škole glume, uradila glumica Maja Mihajlović. Ništa manje pažnje nije pobudio i Festival scenskih minijatura za decu na kome je učestovalo dvadesetak ekipa iz nekoliko gradova u Srbiji. Treba pomenuti da je Ministarsvo podržalo još dva projekta kulturnog centra: Školu pantomime za gluve i nagluve, i saradnju KUD „Abrašević“ (koje radi pri kulturnom centru) sa Kulturno-umetničkim društvom Roma „Šefket Ibraimović“.
I na predstavljanju likovne i književne umetnosti smo vredno radili kaže direktorka Sanja Conić.
-Ove godine je organizovano nekoliko zapaženih samostalnih i kolektivnih izložbi, od kojih ne možemo a da ne pomenemo tradicionalne Majski i Oktobarski salon. Uz to, uspostavili smo saradnju sa Fakultetom umetnosti iz Niša i razmenili izložbe sa umetnicima iz Bugarske. Posebno se radujemo izuzetno dobro organizovanoj likovnoj koloniji „Vlasina 2017“. U oblasti književno-izdavačke delatnosti naglašavamo niz značajnih promocija i predavanja, od kojih valja izdvojiti gostovanje Ivane Dimić, dobitnice Ninove nagrade i predstavljanje knjige Saše Stankovića o Vladi Iliću, gradonačelniku Beograda, te predavanje prof. dr Aleksandra Jerkova o Ivi Andriću. Treba pomenuti da smo ovo leta nekoliko manifestacija održali u prostoru naše terase koju smo i opremili za te namene. Skromna izdavačka delatnost ogleda se u objavljivanju časopisa „Naše stvaranje“ i elektonske verzije zbornika „Dijalekat, dijalekatska književnost“. Ovih dana su na našem sajtu postavljena dva snimka guslarskih pesama posvećenih 800-godišnjici krunisanja Stefana Prvovenčanog i stogodišnjici Topličkog ustanka. U pripremi je i „Antologija dijalekatske poezije“ koju su priredili Zoran Vučić i Miroslav Cera Mihajlović.“
Direktorka Conić ističe i da su se uposlenici LKC-a trudili da dovedu i zanimljive predstave i popularne ličnosti iz javnog života. Gosti su bili, recimo, Mirjana Bobić Mojsilović, Branislav Lečić, Dara Džokić, Isidiora Minić, Ivan Bekjarev i dr.
-Otvorenost naše ustanove ogledala se u saradnji koju imamo sa kulturnim, obrazovnim i drugim institucijama u gradu i šire. Pomenimo samo Balkansku smotru mladih strip autora koji realizujemo sa Školom stripa „Nikola Mitrović Kokan“, Samit fotografa eks Jugoslavije koji ralizujemo u saradnji sa Foto klubom, ili Timčenkove dane koje realizuje istoimena Zadužbina. Trebalo bi napomenuti i da smo dosta investirali u zamenu dotrajalih instalacija i opremenje kancelarija. U bioskop je instalirana nova, najsavremenija oprema, ugrađeno novo ozvučenje, dodata scenska rasveta, zahvaljujući čemu se i publika polako vraća da uživa gledajući filmove…
-Sve to nije razlog da budemo zadovoljni,- zaključuje Sanja Conić i kaže da „ima prostora za nove inicijative, nove saradnje sa institucijama u zemlji i inostranstvu i nove investicije.
-Pokušaćemo da uredimo veliki hol i da zapuštenu letnju baštu rekonstruišemo i tu napravimo višenamenski salu sa oko 1000 mesta.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare