Skupština albanskih odbornika se protivi uklanjanju spomenika pripadnicima OVPMB

 

BUJANOVAC

Skupština albanskih odbornika Bujanovca, Preševa i Medvedje usvojila je danas “reagovanje” u kome se navodi da se protivi bilo kakvoj inicijativi uklanjanja nadgrobnih spomenika bivših boraca Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medvedje (OVPMB).

“Skupština Albanskih odbornika Preševske doline osuđuje govor mržnje, diskriminacije i denigracije kojim se koriste predstavnici Vlade Republike Srbije i deo srpskih medija prema Albancima Preševske doline, navodi se u ovom “reagovanju” i dodaje da su  “kao posledica ove optužujuće, omalažavajuće a ponekad i racističke kampanje veliki broj mladih Albanaca, bivših pripadnika OVPMB bili podrgnuti nepravednom i neopravdanom  krivičnom gonjenju, pozivanju na informativne razgovore a sve u cilju stvaranja opšte nesigurnosti”.

“Skupština potvrđuje potrebu da se u celosti poštuje Končuljski sporazum i Zakon o amnestiji bivših pripadnika OVPMB, usvojen od strane Narodne Skupštine Republike Srbije i Skupštine SRJ u 2001. godine.

Skupština Albanskih odbornika Preševske doline  protivi se svakoj inicijativi koja ima za cilj ugrožavanje identiteta, kulture, istorije i tradicije Albanaca Preševske doline i smatra da se time ne doprinosi  međuetničkim odnosima i evroatlanstkim integracijama, šta više Skupština se protivi bilo kakvoj inicijativi uklanjanja nadgrobnih spomenika bivših boraca OVPMB”, navodi se u “reagovanju” koje je usvojeno danas.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare