Sindikat Nezavisnost RTS : Zaposleni nisu topovsko meso vlasti i opozicije

BEOGRAD

Članovi sindikata Nezavisnost RTS upozoravaju, kako navode, upozoravaju “još jednom i pristalice opozicije ali i pristalice vladajuće nomenklature da mi, radnici RTS, nismo topovsko meso za obračun na političkoj sceni Srbije i da ima mnogo načina da oni koji su nezadovoljni radom Informativnog programa nacionalne televizije i radija utiču na promenu tog stanja”.

“U petak, 13. decembra 2019. godine, zgrada u kojoj velika većina nas radnika Radio-televizije Srbije radi, ponovo je bila poprište usijanih događanja koja su je po ko zna koji put smestila u središte političkih zbivanja u Srbiji.
Nezadovoljni radom i uređivačkom politikom Informativnog programa naše kuće, pristalice dela opozicije blokirale su tokom 8 sati pristup našoj zgradi, objavljujući pritom da je izlazak moguć ali da ulaska nema.
S obzirom da je blokada bila najavljena dan ranije, rukovodstvo naše kuće reorganizovalo je rad pomenutog segmenta RTS i izmestilo montaže i ostale kapacitete omogućujući tako da Dnevnik i ostale informativne emisije idu u program u neizmenjenom i neokrnjenom izdanju od uobičajenih.
Rukovodstvo naše kuće u isto vreme izdalo je saopštenje u kom se kaže kako se radi o pritiscima zbog kojih zaposleni „nisu u mogućnosti da profesionalno obavljaju svoj posao“.
Mi, članovi sindikata Nezavisnost RTS upozoravamo još jednom i pristalice opozicije ali i pristalice vladajuće nomenklature da mi, radnici RTS, nismo topovsko meso za obračun na političkoj sceni Srbije i da ima mnogo načina da oni koji su nezadovoljni radom Informativnog programa nacionalne televizije i radija utiču na promenu tog stanja.
Navedena situacija, međutim, nameće i sledeća pitanja i dileme:
1. Ako su pristalice opozicije istupile pred kapije naše kuće i sprečile normalno funkcionisanje njenog rada, sa osnovnim zahtevom da uređivačka politika Informativnog programa bude profesionalna, i ako se, dakle, njihova glavna primedba odnosi na neprofesionalnost, zašto onda rukovodstvo RTS sa takvim uverenjem smatra da blokada naše zgrade sprečava baš profesionalni rad? Ne mogu se obe strane u sporu pozivati na profesionalnost. Ima li u ovoj situaciji mesta da se razuman čovek zapita šta tu nije u redu, i da li bi rukovodstvo RTS možda moglo da prevrednuje svoja shvatanja o dometima profesionalnosti Informativnog dela naše kuće, profesionalnosti koju po svoj prilici uzima zdravo za gotovo? Jer, naime, nije svako ko radi u nekom mediju profesionalac samim tim što tu radi; profesionalac se postaje onda kada radiš ovaj težak i odgovoran posao poštujući etičke i profesionalne norme, bez obzira na sopstveni džep, bez obzira da li si od firme dobio najnoviji mobilni telefon ili nisi, imajući na umu samo sopstveni obraz i interes javnosti.
2. Izmeštanje Informativnog programa na bezbedne lokacije u gradu, a ostavljanje radnika koji proizvode ostale segmente programa u blokiranoj zgradi, budi vrlo neprijatna sećanja na ratne Dnevnike iz proleća 1999. godine kada je jedna od urednica Informativnog programa iz dana u dan pozivala pilote NATO pakta da dođu, i da ih „mi čekamo“. Kada su piloti na kraju došli noseći svoj uobičajeni tovar bombi, ni ta koleginica, niti iko od urednika i novinara Informativnog programa nije bio tu; bili su izmešteni na bezbedne lokacije. Bombe je tada dočekalo tehničko osoblje naše kuće, ostavljeno tu da izgine zbog jeftinih propagandnih poena za koje se smatralo da će ih ta kolektivna smrt doneti „našoj stvari“.
Mi, članovi sindikata Nezavisnost RTS, pitamo dokle će se Informativni program naše kuće do poslednje kapi naše krvi boriti za odbranu svoje verzije stvarnosti, koja pritom tako upadljivo odgovara trenutnim nosiocima vlasti? Nije li napokon došlo vreme da se uređivačka politika usaglasi sa zdravim razumom, i da se na ekran javnog servisa kog plaćaju svi građani Srbije postave teme koje su od značaja za sve njih, a kojih sada na tom ekranu nema? Nije li vreme da javni servis počne da javnosti nudi ono što bilo vlast bilo opozicija od javnosti pokušavaju da sakriju, a što je, kao što znamo, jedan od najsvetijih postulata dobrog novinarstva? Jer nije vest ono što na konferenciji za štampu saopšte portparoli i lideri opozicionih ili vladajućih stranaka; vest je ono što su portparoli i lideri pokušali da sakriju.
U suprotnom, ponovo se bliži vreme kada će životi nas radnika RTS biti ugroženi, i kada ćemo mi sami morati da ih štitimo, jer smo na to obavezni našim porodicama, i našoj deci. Bolno iskustvo od pre 20 godina nas pritom vrlo zorno upućuje na oprez. U toj borbi za sopstveni život, kao što svi znamo, nema pardona. Pozivamo rukovodstvo naše kuće, i sve one kojima je do pravičnog rešenja naše sveukupne društvene drame, da na ovo misle na vreme”, navodi se u saopštenju Sindikata Nezavisnost RTS koje u celini prenosimo.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare