Rad po venecuelanskom modelu

VRANJE

U okviru projekta El Sistema u Srbiji, Udruženje MUSIC ART PROJECT u MŠ „Stevan Mokranjac“ u Vranju organizovao je susret sa novinarima povodom završne nedelje projekta „Orkestri i horovi nade“.

Ovim regionalnim projektom koji se u Vranju i Vranjskoj Banji sprovodi od decembra 2015. godine obuhvaćeno je 60 mladih umetnika koji pevaju i sviraju duvačke istrumente.

„Program teži da deci i mladima iz Vranja i Vranjske Banje probudi strast prema muzici pomoću koje bi prevazišli strah od grešaka i psihološke probleme svojstvene klasičnim sistemom školstva. Pored muzičkih aktivnosti mladi svirači i pevači imaju priliku da uče o toleranciji, samopoštovanju, prihvatanju različitosti, kreativnosti, motivaciji, a sve to kroz timskin rad“, rekla je Mirjana Milošević iz Udruženja MUZIK ART PROJEKAT.

Deca uključena u projekat rade po venecuelanskom modelu socijalno – inkluzivnog muzičkog programa El Sistema čiji  profesor Raul Lubo u Vranju radi sa decom i profesorima u pripremi završnog koncerta koji će biti održan 15. maja.

Ovu medodologiju podržavaju muzički velikani širom sveta i danas je zastupljena u 60 zemalja.

„Bio sam pozitivno iznenađen kada sam čuo trubače, a pravo oduševljenje je došlo kada sam čuo hor Muzičke škole. Posebno mi se dopada pozitivna energija između dece i profesora što se vidi po mizici koju izvode. Prijatno sam iznenađen načinom na koji oni zajedno sviraju“, rekao je profesor iz Venecuele.

Nela Dimitrijević gradska većnica zadužena za kulturu je rekla da je Vranje ponosno na Muzičku školu „Stevan Mokranjac“ i raduje se svakom njihovom uspehu. Grad ih podržava u svim njihovim aktivnostima.

Projekat El Sistema u Srbiji finansira Evropski PROGRES, koji sa 24,46 miliona evra finansiraju Evropska unija, Vlade Švajcarske i Srbije, a sprovodi Kancelarija UN za projektne usluge u saradnji sa 34 lokalne samouprave jugoistočne i jugozapadne Srbije.

 

Vranje El sistema 1 Vranje El sistema 2

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare