Probni popis u aprilu

LESKOVAC

Republički zavod za statistiku će tokom aprila sprovesti Probni popis stanovništva, domaćinstava I stanova.

Ova akcija je deo priprema  za Popis stanovništva, 2o21. godine I neće obuhvatiti celokupno stanovništvo, već samo oko 2o.ooo domaćinstava i oko 5o.ooo lica u izabranim delovima pojedinih naseljenih mesta u 51 gradu ili opštini.

Za razliku od svih dosadašnjih popisa, u kojima su podaci prikupljani popunjavanjem papirnih upitnika, u Probnom popisu 2o19. Će biti testirane dve nove metode prikupljanja podataka: samopopisivanje putem interneta I popunjavanje elektronskih upitnika pomoću laptopa.

Samo popisivanje putem interneta je metoda prikupljanja podataka u kojoj gradjani samostalno popunjavaju elektronske upitnike za sebe I članove svog domaćinstva. Mogućnost da se samostalno popiše, imaće 13.ooo gradjana, u izabranim delovima naseljenih mesta na teritoriji Beograda, Niša I Novog Sada i to u periodu od 1. aprila u 8:oo, do 7. aprila u ponoć.

Terensko prikupljanje podataka pomoću prenosivih računara, sprovodi se tako što popisivači obilaze teritoriju za koju su zaduženi I unose odgovore gradjana u elektronske upitnike na laptopu.

Medju izabranim gradovima I opštinama su Leskovac i na njegovoj teritoriji  sela Zalužnje I Priboj, a  na jugu Srbije, probni popis obuhvata Oslare u opštini Bujanovac, Vranje  i Zlatokop, niške opštine Pantelej, Donja Vrežina I Crveni krst, kao i opštinu Preševo.

Ostavite komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o