Održano okružno takmičenje u matematici za osnovce

LESKOVAC

Osnovna škola “‘Vuk Karadžić” domaćin je okružnog takmičenja u matematici za osnovce. Ovo je treća godina za redom da ova obrazovna ustanova, jedna od retkih sa specijalizovanim  matematičkim odeljenjem, bude organizator takmičenja najboljih na gradskom i prvenstvima pet opština sa teritorije Jablaničkog okruga.

Pred ulazom u školu ”Vuk Karadžić”, sat vremena pre početka takmičenja, uzbudjenje i pozitivna trema djaka i nastavnika. Gledaju se rasporedi polaganja, poslednji put proverava sadržaj ranaca u kojima su smeli da se nadju samo olovke, lenjiri, šestari i voda.

”  Mi smo bili domaćini i opštinskog takmičenja, na kome je učestvovalo 56o djaka. Danas je ovde njih 27o, koji su pokazali najbolje rezultate. Sa pripremama smo počeli mnogo ranije, i koliko vidim, za sada sve protiče u najboljem redu. Trema je prisutna, ali verujem da je to ona pozitivna, koja stimuliše, a ne ona koja blokira”,kaže direktor Predrag Zdravković.

Škola ”Vuk Karadžić” je jedna od retkih ustanova u sistemu osnovnog obrazovanja, koja ima specijalizovano matematičko odeljenje, pa se medju učesnicima današnjeg takmičenja, nalaze i talentovani sedmaci i osmaci iz ove škole

”  Pre tri godine  osnovali smo posebno odeljenje djaka nadarenih za matematiku i prirodne nauke. Ove godine planiramo da upišemo petu generaciju. Ovde imamo učenike sedmog i osmog razreda iz tog odeljenja i verujemo da će se plasirati na republičko takmičenje.  U poslednje četiri godine, oni su osvojili veliki broj nagrada na državnim prvenstvima iz matematike, informatike, biologije, hemije i fizike.”

Da bi se sa okružnog takmičenja u matematici, obezbedio ”prolaz” dalje, neophodno je da djak na testu osvoji 40 i više bodova. Ukoliko taj rezultat ostvari više učenika u svakoj kategoriji, Društvo matematičara Srbije će, na osnovu svojih kriterijuma, odabrati one koji će se takmičiti na državnom prvenstvu, objašnjava direktor Zdravković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare