Položeni venci cveće na spomenik Bori Stankoviću

VRANJE

Predsednik Skupštine grada Vranja Dejan Tričković  ispred spomenika Bore Stanovića u Gradskom parku u okviru manifestacije ,,Borini književni dani” je rekao da Borina dela ne mogu i ne smeju biti tumačena samo kao rezultat stvaralačkog zamaha.

,,Na stranicama njegovih radova slova su zanavek sačuvala običaje starog Vranja, škripanje kapidžika, dert i sevdah, pesme uz koje se slavilo i tugovalo u gradu vrele južnjačke krvi. Opisao je svet, možda savremenim čitaocima nerazumljiv i neprihvatljiv, ali koji je zaista postojao i vremenom izbledeo. Život koji nismo mogli da upoznamo spoznajemo sada zahvaljujući njegovim delima. Zato je nužno i neizbežno da u stihijskom naletu inovacija koje nameće moderno doba ne zaboravimo Vranje koje je nekad bilo. Da, kao što Bora naš, jednom reče, ponekad i mi zatražimo ono „staro, što greje srce“. Naša pažnja mora biti usmerena ka očuvanju najvećeg bogatstva kojim smo privilegovani da se ponosimo delima koja je stvarao, tradicijom koju još uvek čuva njegov dom u Baba Zlatinoj ulici. Sudbina junaka Borinih dela utemeljena na patrijarhalnom geslu ondašnjeg društva i satkana od glavnih osobenosti našeg kraja, upoznala je domaći i svetski auditorijum sa do tada nepoznatom varošicom. Stoga se sa punim pravom danas naš grad naziva Borino Vranje. I jeste Vranje Borino i jeste Bora naš, njegov život je život naših predaka, a njegova dela jedna od najvrednijih istorijskih tekovina koje imamo. Neka nam iz tog razloga ,,Borini književni dani” još mnogo godina budu deo tradicije i kulturne riznice našeg grada”, rekao je Tričković.

Vence i cveće na Borin spomenik položile su delegacije grada, javne biblioteke, Narodnog muzeja i svih institucije koje nose ime proslavljenog pisca.

Drugog dana mnanifestacije promovisana je knjiga „Jugo uvek okreće na buru“, Laure Barne. U romanu autorka preispituje mogućnost emotivne bliskosti dvoje ljudi za koje je ljubav pre inspiracija nego relacija. Ovo je roman o posvećenosti i beskompromisnoj ljubavi.

Promocijom izdanja izdavačke kuće ,,Partizanska knjiga”, u vranjskoj biblioteci večeras će biti završena manifestacija ,,Borini književni dani”. Biće predstavljene knjige ,,Pustite mi laganu muziku”, autorke Dragane Mokan, ,,Smrt u Bašaidu”, Miroslava Ćurčića i ,,Srebrna magla” Srđana Sredića.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare