Prigodnim događajima obeležen 4. oktobar Dan oslobođenja Vranja

VRANJE

Kraj Spomen kosturnice na Šapranačkom groblju u Vranju položeni su venci i odata pošta palim borcima iz ovog kraja, čime je  nastavljeno obeležavanje 102 godišnjice oslobođenja Vranja u Velikom ratu.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković je podsetio na istorijske činjenice koje svedoče o Velikom ratu i stradanjima srpskog naroda.

„Naši preci, vođeni hrabrošću, upornošću i neodustajanjem pokazali su da ne postoje nepremostive prepreke u postizanju slobode. Vođeni ovim svetim ciljem, nisu odustajali i bez obzira na velika stradanja i veliki broj žrtava, pokazali su kako se voli svoja zemlja. Težnja brojnijeg i nadmoćnijeg neprijatelja da porobi našu zemlju i oduzme slobodu, naišla je na veliki otpor i nepokolebjivu volju našeg naroda. U tom sukobu nije bilo odstupanja i bez obzira na velika stradanja i veoma visoku cenu, sloboda je osvojena“, rekao je gradonačelnik.

Milenković je dodao da nama, potomcima ovako slavnih predaka, ostaje da u miru budemo dostojni njihovih žrtava.

„Zbog toga, naš zadatak je prosperitet u svim sferama društva. Cilj je sveobuhvatni razvoj grada, koji će doprineti stvaranju povoljnijeg životnog i poslovnog ambijenta za sve naše građane. I zato svaki građanin, po ugledu na naše pretke koji nikad nisu odustali od ideala slobode, mora težiti razvoju i napretku našeg grada. A lokalno rukovodstvo učiniće sve da poboljša kvalitet života svakog građanina, jer ovo je naš grad, mesto gde živimo, gde rastu naša deca, gde gradimo budućnost. A za budućnost se bori i nikad ne odustaje’’, istakao je Milenković.

Predsednica GO Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine, Olivera Đorđević, čestitajući praznik Vranjancima, ukazala je na važnost obeležavanja ovog datuma iz slavne srpske istorije.

„Sloboda je na ovim prostorima bila vrhunski ideal kome svi teže. Ideal o kome se toliko peva i za koji je svako spreman da položi svoj život. U to ime odajemo danas poštu stradalim ratnicima, ali i onima koji su ostali kod kuće, majkama, ženama i deci“ istakla je ona.

Vladika vranjski gospodin Pahomije sa sveštenstvom, ispred Spomen kosturnice na Šapranačkom groblju služio je parastos poginulim ratnicima.

Održana je i svečana sednica Skupštine grada na kojoj je Dejan Tričković predsednik parlamenta govorio o događajima iz naše slavne istorije koji su vezani za Velikin rat.

Na svečanoj sednici, glumac vranjskog pozorišta Marko Petričević kazivao je stihove pesnika Vladislava Petkovića Disa.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare