PREDUZEĆE BANKOVIĆ KORISTILO ŠTETNE MATERIJE U VRANJSKOM POZORIŠTU

VRANJE

Gradonačelnik Vranja  Zoran Antić rekao je danas  da je u  Izveštaju o ispitivanju zagađujućih jedinjenja u zgradi Pozorišta „Bora Stanković“ u tom gradu, koji je dostavio referentni Institut za nuklearne nauke „Vinča“. konstatovano prisustvo pojedinih jedinjenja policikličnih aromatičnih ugljovodonika, fenolnih materija i niskih koncentracija isparljivih aromatičnih ugljovodonika.

U izveštaju „Vinče“ se takođe navodi da je „na osnovu rezultata, oplatno ulje koje je korišćeno u Pozorištu isto ono koje je izazvalo zagađenje betonskih površina u naselju „Dr Ivan Ribar“ i Banci matičnih ćelija Instituta za majku i dete u Beogradu“, dodao je Antić.

„Sasvim suprotan izveštaj smo dobili od firme GPD „Banković“ u kome se tvrdi da na objektu Pozorišta nije korišćen isti oplatol kao na objektima u Beogradu“, rekao je Antić i dodao da su predstavnici grada bili u potpunosti u pravu kada su prekinuli dalje radove na zgradi pozorišta.

Antić posebno ističe da je ugrožena samo unutrašnjost pozorišta, tako da opasnosti po prolaznike odnosno okolinu zgrade nema, što potvrđuju i stručnjaci Instituta „Vinča“.

„Predlog mera koje ćemo preduzeti obuhvata zatvaranje ulaza u zgradu Pozorišta, a predstavnici „Vinče“ će već sledeće nedelje otpočeti sa merama dekontaminacije armiranih betonskih površina, dok će celokupni trošak ovih radova snositi izvođač, odnosno preduzeće Banković“, izjavio je  Antić.

Ceo slučaj ispitaće i Gradsko javno pravobranilaštvo i nadležni državni organi, najavio je on .

 

U Srbiji ne postoji ustanova koja kontroliše upotrebu hemijskih jedinjenja u građevinarstvu jer je nadležna Agencija za hemikalije ukinuta 2013. godine.

Sumnju da nešto nije u redu sa materijalom koji izvodjač radova Gradjevinko preduzeće , „Banković“ iz Crne Trave koristi pojavila se kada su radnici “Vodovoda”, koji su postavljaji vodovodne cevi u zgradi pozorišta, osetili ozbiljne zdravstvene tegobe.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare