Potražnja za ogrevnim drvetom

VRANJE

Sve više je Vranjanaca koji su zbog neočekivanog ledenog talasa zalihe ogrevnog drveta priveli kraju. Na temperaturama koje su išle i do 20 stepeni ispod nule grejalo se i dan i noć. Zbog toga je poslednjih dana velika potražnja za ovom vrstom energenata. Šumsko gazdinstvo u Vranju trenutno raspolaže sa 215 prostornih metara bukovih drva, od kojih je polovina na stovarištu u naselju Raška.

Svi oni koji se u Vranju greju na drva, ogrev nabave kad nije grejna sezona. Interesantno je da je prošlog leta potražnja bila nešto manja nego obično, kaže direktor ovog preduzeća Dejan Jovanović. Sada je zbog izuzetno niskih temeratura situacija obrnuta, pa potrošači dolaze po nove količine.

Cena ogrevnog drveta nisu menjane i kreću se od 3.980 do 4.275 dinara za prostorni metar, zavisno od načina plaćanja. Rok isporuke je 15 dana, kažu u ovom preduzeću.

Na svojim stovarištima u Vranju, Vladičinom Hanu, Surdulici i Bosilegradu nema dovoljno ogrevnog drveta. Problem je dotrajala mehanizacija, pa su u funkciji dva kamiona za njihov prevoz. Drva ima na terenu, ali zbog snega teško se do njih može doći. Čine se ogromni napori da se oni dopreme kako bi bilo dovoljno za sve zainteresovane.

Na crnom tržištu cena ogrevnog drveta, uglavnom sirovog, po prostornom metru kreće se od 35 do 40 evra.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare