Još jedna resertifikacija NALED-a

 

Grad Leskovac je 29. decembra 2016. godine dobio Sertifikat regionalnog karaktera, kao grad sa povoljnim poslovnim okruženjem, sa najvećim do sada procentom ispunjenosti kriterijuma, 91,4 posto, rečeno je danas na konferenciji za novinare.

“Ovim je po treći put od 2010. godine potvrđeno da je rukovodstvo grada i gradska administracija ispunila sve standarde i kriterijume EU kada je u pitanju unapređenje poslovne klime. Sva tri puta ALER je bio koordinator i ovog puta se zahvaljujem članovima tima i koordinatorima iz  ALER-a na kvalitetnom radu”, rekao je direktor ALER-a Bojan Tojaga, na konferenciji za novinare koja se sazvana povodom dobijanja Sertifikata regionalnog karaktera.

Sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju predstavlja svojevrsnu garanciju investitorima da će grad Leskovac pružiti visok nivo srevisa kompanijama u sve tri faze značajne za razvoj biznisa: predinvesticionoj, investicionoj i postinvesticionoj. Loklana samouprava mora da u svim navedenim fazama bude pouzdan partner privatnom biznisu.

Sertifikacija, rekao je Tojaga, predstavlja ispunjenje određenih standarda, odnosno određenu garaniciju da će postojeći privrednici  dobiti maksimalnu podršku, usluge i informacije iz nadležnosti lokalne samouprave, kako bi im se olakšalo poslovanje u Srbiji.

“Zamišljeno je da celokupan postupak serfitikacije bude kreiran i implementiran kao održiv proces. Održivost se ogleda u tome da jednom uspostavljene procedure u lokalnoj administraciji treba da nastave da fukcionišu i u narednom periodu. Zbog toga je i trajanje sertifikata ograničeno na dve godine. Dobijanjem sertifikata o povoljnom poslovnom okruženju gradovi i opštine svrstavaju se u odabranu grupu lokalnih zajednica u Srbiji, koje se kvalifikuju za kontinuiranu podršku u promociji od strane NALED-a, relevantnih ministarstva, institucija, ambasada, donatora itd, rekao je Tojaga.

Na ovoj konferenciji on je opširnije govorio o programu sertifikacije koji je 2007. godine pokrenuo NALED u saradnji sa USAID-om i uz podršku Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Republike Srbije.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare