“Komrad” realizuje projekat „Odloži, razloži“

VRANJE

U cilju zaštite životne sredine od primarnog otpada JKP „Komrad“ u Vranju u nekoliko faza realizuje projekat „Odloži, razloži“.

Ispred ugostiteljski objekata u Vranju su po dve kante u žutoj i crvenoj boji za odlaganje staklene i plastične ambalaže. Ovo komunalno preduzeće ukupno je postavilo 170 ovih specijalnih kanti.

„Projekat realizujemo u saradnji sa preduzećem „Sekopak“ iz Beograda koje se bavi reciklažom ambalažnog otpada. Sa realizacijom smo krenuli 2016. godine na Svetski dan čistog vazduha. Najpre smo podelili kante svim vrtićima Predškolske ustanove „Naše dete“ u cilju edukacije najmlađih o značaju zaštite životne sredine, selektovanja otpada i reciklaže. U okviru druge faze ove namenske kante smo podelili ugostiteljskim objektima, što je naišlo na veliko odobravanje valsnika“, kaže izvršna direktorka „Komrada“ Nela Cvetković.

Radnici „Komrada“ su u obavezi da jednom do dva puta nedeljno isprazne kante i ovaj otpad odvoze na deponiju „Meteris“ na kojoj je kontejner za odlaganje ambalaže koju otkupljuje firma „Sekopak“.

Sledeća faza ovog projekta je reciklažno dvorište, gde će Vranjanci moći da donesu ne samo staklenu, plastičnu i papirnu ambalažu, već i limenke.
„Građani će za tu ambalažu dobijati novac, a mi ćemo da je šaljemo na reciklažu. Istovremeno biće produžen vek prve ekološke deponije u Srbiji, „Meteris“, a vodiće se više računa i o zaštiti životne sredine“, ističe Cvetkovićeva.

Planirano je da u nekom kasnijem periodu i građanima budu podeljene ove kante, kako bi smeće odvajali kod svojih kuća

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare