Počinje Satirična leskovačka mućkalica -SLEM

LESKOVAC

Drugi festival humora i satire „Satirična leskovačka mućkalica – SLEM“ održaće se  18. i 19. novembra. Program će u odnosu na prošlogodišnji biti još bogatiji učesnicima i sadržajniji u pogledu tema. SLEM-u su organizatori dodali jednu jako zanimljivu tribinu pod nazivom „Mesto i uloga satire danas“, na kojoj će učestvovati neki od najboljih aforističara iz Srbije a to su: Aleksandar Čotrić književnik, aforističar i narodni poslanik, Bojan Ljubenović aforističar i novinar (urednik rubrike TRN i strane humora u „Večernjim novostima“), Ljubisav Grujić prvonagrađeni aforističar na konkursu SLEM-a, Saša Dimitrijević karikaturista i prof. dr Dragomir Radovanović  književnik i satiričar, koji je ovih dana obeležio 30 godina književnog stvaralaštva.

Biće održane i dve tribine kojima se ukazuje počast dvojici velikih umetnika iz Leskovca, a to su Slobodan Kostić – Kosta, koji je bio književnik, karikaturista i humorista i jedan od najčitanijih saradnika humorističko-satiričnog lista „Jež“ i Miodrag Veličković, karikaturista, ilustrator, novinar, aforističar, koji je iza sebe ostavio preko 40.000 karikatura i osvojio 105 nagrada širom sveta.

Prvo veče festivala ćemo započeti tribinom o Kosti, koja će se održati u Knjižari „Stošić“ sa početkom u 17.30h, a nakon toga će u Leskovačkom kulturnom centru festival svečano otvoriti Dobrosav Bob Živković, najpoznatiji ilustrator u Srbiji, čija će izložba crteža biti dostupna Leskovčanima sve do 27. novembra. Bob Živković je za festival „SLEM“ uradio plakat i katalog za izložbu, tako je u vizuelnom pogledu 2. „SLEM“ urađen u Bobovom prepoznatljivom stilu.  U nastavku programa prvog dana festivala, dodelićemo nagradu „Diploma Žak Konfino“ za doprinos satiri u Leskovcu Danilu Kociću, novinaru i književniku, a o njegovom književni opusu govoriće prof. dr Dušan Janjić. Aforizme iz poslednje objavljene knjige Danila Kocića, „Afo(k)rizmi, čitaće glumica Vesna Mirković Đorđević. O zgodama i nezgodama poznatih Leskovčana, govoriće prof. dr Živan Stojković.

Drugi dan festivala počinjemo već pomenutim tribinama, najpre „Mesto i uloga satire danas“, a zatim „Lik i delo Miodraga Veličkovića“ i obe će biti održane u Knjižari „Stošić“. Program nastavljamo u Velikoj galeriji Leskovačkog kulturnog centra, gde ćemo uručiti nagrade nagrađenim aforističarima na konkursu za najbolje aforizme, koji je održan u periodu od 1. jula do 31. avgusta. Biće predstavljeni najbolji aforizmi na konkursu, u izvođenju glumaca: Dragutina Gileta Brankovića i Nenada Mitrovića. Takođe će u okviru ove revije nastupiti već pomenuti Aleksandar Čotrić i Bojan Ljubenović, a gost će nam biti i Nenad Maksimović, aforističar iz Gnjilana.

I na kraju, predstavićemo i našu lokalnu humorističku scenu na kojoj će učestvovati profesor dr Dragomir Radovanović, Zoran Jovanović, Mija Kulić, Zoran Davinić i Mira Đermanović.

Imaćemo i lepe muzičke pauze koje će biti pravo osveženje za publiku. Prve večeri će nastupati  učenici Muzičke škole „Stanislav Binički“, a druge džez trio – „JezzWe“.

SLEM je projekat Leskovačkog kluba čitalaca, finansiran iz sredstava gradskog budžeta i uz pomoć Knjižare „Stošić“ kao glavnog pokrovitelja.

 

 

Andrijana Mitrović, urednik programa festivala

 

 

 

 

Program festivala:

 

Petak, 17.11.2017.

 

KAFE KNJIŽARA „STOŠIĆ“

17.30h TRIBINA: „Sećanje na Slobodana Kostića – Kostu“

Učestvuju: Dragan Radović, književnik i Gile Branković, glumac

 

LESKOVAČKI KULTURNI CENTAR (VELIKA GALERIJA)

19.30h Otvaranje 2. festivala humora i satire „SLEM“

Festival otvara Dobrosav Bob Živković

19.45h Otvaranje izložbe crteža Dobrosava Boba Živkovića

Stefan Tićmi, pesnik

Koktel

20.15h Svečana dodela nagrade „Diploma Žak Konfino“ Danilu Kociću

O književnom stvaralaštvu laureata Danila Kocića govori prof. dr Dušan Janjić

„Konfinovi dani humora“, Danilo Kocić

„AFo(k)rizmi“ autora Danila Kocića u izvođenju Vesne Mirković Đorđević, glumice

„Ezop u Leskovcu“, o zgodama i nezgodama poznatih Leskovčana govori prof. dr Živan Stojković

Muzički intermezzo – učenici Muzičke škole „Stanislav Binički“:

Isidora Cvetković, Luka Stanković, Marija Kostić i Anđela Cakić.

 

Subota, 18.11.2017.

 

KAFE KNJIŽARA „STOŠIĆ“

17.00h Tribina: „Mesto i uloga satire danas“

Učestvuju: Aleksandar Čotrić aforističar i književnik, Bojan Ljubenović novinar i aforističar, prof. dr Dragomir Radovanović književnik i satiričar, Saša Dimitrijević karikaturista, Ljubisav Grujić aforističar.

18.00h Tribina: „Lik i delo Miodraga Veličkovića“

Učestvuju: Marko Stojanović, strip scenarista i teoretičar, Jurica Dikić, strip crtač i teoretičar, Nikola Milićević, novinar i književnik.

 

LESKOVAČKI KULTURNI CENTAR (VELIKA GALERIJA)

19.30h Svečana dodela nagrada za najbolje aforizme na konkursu

Učestvuju: Ljubisav Grujić, aforističar, Nenad Maksimović, aforističar, Aleksandar Čotrić, aforističar i književnik, Bojan Ljubenović, novinar i aforističar.

20.00h Leskovačka humoristička scena

Učestuju: prof. dr Dragomir Radovanović, književnik i satiričar, Zoran Davinić, književnik, Zoran Jovanović, aforističar i pesnik, Mija Kulić, humorista i radio voditelj, Mira Đermanović, pesnikinja.

Muzički intermezzo – „JazzWe“

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare