Grad Leskovac i Marko Stojanović nagradjeni za strip “Vekovnici”

LESKOVAC

Na nedavno održanom Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu dodeljena je diploma izdavačima „Darkwoodu“ i gradu Leskovcu za strip izdanje „Vekovnici“ Marka Stojanovića.

To je bio i povod za današnju  konferenciju za medije, jer ova nagrada , osim priznanja autorima, predstavlja i priznanje gradu Leskovcu, koji je finansijski pomogao izdavanje ovog stripa.
„Zato će lokalna samouprava nastaviti da podržava projekte u oblasti kulture“ kaže Jovan Jović, šef odseka za kulturu, sport i informisanje Odeljenja za društvene delatnosti i lokalni razvoj.
„Za grad Leskovac, nagrada ima poseban značaj, jer je to prvi put da se jedno prestižno priznanje na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, dodeljuje strip izdanju i institucijama koje su pomogle njegovo izdavanje. U prethodne tri godine, Grad Leskovac je za finansiranje projekata u oblasti kulture, izdvojio 18 miliona dinara. Realizacija ovih programa za lokalnu samoupravu predstavlja posebnu odgovornost, zbog činjenice da je odnos prema kulturi, pokazatelj razvoja i zrelosti jedne zajednice. Navedena podrška projektima nije samo finansijska, već i logistička, što se može uočiti kroz svakodnevni rad. Imamo jednak odnos prema svim projektima i manifestacijama, bez podele na velike i male. Budžet za 2017. za podršku projektima iz obalasti kulture veći je za 50% u odnosu na 2016. godinu, a ukupan broj finansiranih ili sufinansiranih programa je 38, od 69 koliko je bilo podnetih prijava. Među podržanim projektima u 2017. godini je i „Devetnaesta Balkanska smotra mladih strip autora“, za koju je obezbeđeno 500 hiljada dinara.“
Marko Stojanović, jedan od autora „Vekovnika“, strip serijala koji je već osvojio brojna domaća i međunarodna priznanja, priznaje da je zatečen odlukom žirija na 62. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.
„Kolko ja znam, to je prvi put da se u konkurenciji nekoliko stotina pisanih izdanja, nagrada dodeli stripu. Možda zbog toga što je na njemu radilo 79 autora sa teritorije čitavog Balkana, što je svojevrsni rekord ili zato što je predgovor pisao čuveni holivudski režiser Russell Mulcahy (Gorštak, Rikošet). U svakom slučaju, to sa nagradom je potpuno netipično i zbog toga mi je priznanje još draže. Tako je vrlo važno da je nagrada pripala Gradu Leskovcu i „Darkwoodu“ koji su pomogli njegovo izdavanje, prepoznavši kvalitet serijala „Vekovnici“. Podržan je deveti broj „Zemlja čuda“, ali i osmi „Kainov soj“, prošle godine prezentovan kroz izložbu „Leskovac-Sofija, preko Vekovnika“.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare