Otkriveno spomen obeležje u čast „1300 kaplara“

VRANJE

Povodom 16. novembra, Dana Kopnene vojske i Dana pešadije, u kasarni „1300 kaplara“, u Vranju je otkriveno spomen obeležje u znak sećanja na đački bataljon iz Prvog svetskog rata koji je na putu do linije fronta čuvene Kolubarske bitke boravio u ovom gradu.

Spomen obeležje svečano su otkrili komandant Kopnene vojske general potpukovnik Milosav Simović i komandant 4. brigade pukovnik Slobodan Stopa.

Mermerna ploča je smeštena ispred zgrade komande Garnizona Vranje. Na njoj je ispisan stih pesme „Narodni zbor“, koja je svojevremeno smatrana srpskom marseljezom.

„U to vreme 1.300 kaplara predstavljali su intelektualnu elitu Srbije. Još uvek đaci proizvedeni su u čin kaplara i poslati u vatru Kolubarske bitke, gde je pod komandom Živojina Mišića izvojevana istorijska pobeda. Na putu iz Skoplja ka frontu u novembru 1914. godine kratko su se zaustavili u Vranju. Zato nije slučajno što kasarna  nosi ime „1.300 kaplara“, rekao je pukovnik Stopa.

On je dodao da su sloboda i čast srpskog vojnika i naroda iz vremena Prvog svetskog rata uzdignuti na pijadestal onih koji se pamte.

 

„Naša je obaveza da u sećanju držimo slavne pobede srpske vojske u istoriji ratovanja, kojih naš narod ima nemalo u svom nasleđu. Ovim činom, u ime mira, evociramo uspomenu na 1.300 kaplara i podsećamo sadašnje i buduće generacije kako se na proverenim vrednostima iz prošlosti, uspešno može planirati budućnost“, kazao je pukovnik Stopa.

Svečanom činu prisustvovao je gradonačelnik Vranja, dr Slobodan Milenković sa saradnicima.
Brojne delegacije položile su vence i cveće na spomen obeležje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare