Otvorena izložba grafika Zorana Kostića

LESKOVAC

U Narodnog muzeja u Leskovcu otvorena izložba grafika Zorana Kostića, redovnog profesora slikarstva na Fakultetu umetnosti u Nišu. Umetnik je rođen 1963. godine u Nišu. Završio je osnovne i postiplomske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Vojislava Todorića 1990.godine. Član je ULUS-a od 1989. Iza sebe ima više od 40 samostalnih izložbi. Grafike koje su izložene sažimaju priču o životnom ciklusu, o rađanju i umiranju, ali i umetnikova stvaralačka iskustva, praksu, ideologiju i njegove stvaralačke težnje.

Otvarajući izložbu Jasmina Zlatković, istoričarka umetnosti i članica umetničkog veća Narodnog muzeja, rekla je da ovi radovi sa sobom nose prikaze pejzaža lišenog čovekovog prisustva, zbog čega se pažnja usmerava na značenjske odnose predela i umetnikovog stvaralačkog impulsa.

„Grafike su nastale kao rezultat dugogodišnjeg posmatranja i instiktivnog beleženja istih predela Sićevačke klisure i tajnovite Suve planine, kao suma najrazličitijih doživljaja i senzacija koje je umetnik iscrtavao na papiru perom, ugljem, četkom i drvenim bojama, vođen različitim emocionalnim stanjima. Na osnovu serije ovih crteža i pejzaža koji se gradio u njemu, podstaknut kršom i kamenom i geološkim fenomenom krajolika, počeo je da prenosi deo po deo ličnog imaginarnog prostora na drvenu matricu. Posmatrač ostaje hipnotisan i ophrvan nemirnim pejzažem, gde umetnik dinamičnom linijom dočarava užurbano, pomalo nervozno kretanje statičnog predela. Svojom rukom, on mu daruje život sadržan u svakom komadu zemlje, vode i neba, čime se poistovećuje sa apsolutnim tvorcem, sa samom prirodom.“

Izložba će biti otvorena do 15.03.2022. godine i može se pogledati od utorka do subote u periodu od 10 do 20 časova.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare