Prva novinarska žrtva rata u Ukrajini – ubijen novinar i snimatelj Yevhenii Sakun

KIJEV

Ukrajinski novinar Yevhenii Sakun ubijen je u utorak prilikom granatiranja televizijskog tornja u Kijevu od strane ruskih snaga, priopćili su iz Committee to Protect Journalists (CPJ). – Duboko smo ožalošćeni smrću ukrajinskog novinara Jevhenija Sakuna, koji je ubijen u nepromišljenom ruskom napadu na civilnu infrastrukturu u Kijevu, rekla je Gulnoza Said, koordinatorica programa CPJ-a za Europu i središnju Aziju.

-Sve strane u sukobu moraju zaštititi domaće i međunarodne novinare i prestati ciljati medijske objekte i opremu, kazal je Said.   Yevheni Sakun (49) je bio snimatelj ukrajinske televizijske postaje „Uživo“, koja je pratila rusku invaziju. Vijest o njegovoj smrti objavile su na Twitteru njegova bivše kolegice, reporterke EFE Noticias Olge Tokariuk i na Facebooku Sergij Tomilenko, šef Nacionalnog sindikata novinara Ukrajine, podružnice lokalnog strukovnog sindikata. Tomilenko je za CPJ-u rekao  da je Sakun radio zajedno sa svojim kolegama u vrijeme napada, a njegovo tijelo je identificirano putem njegove press kartice. On je na Facebooku napisa da je ukrajinska nacionalna policija novinarskom sindikatu potvrdila Sakunovu smrt.

U tom napadu, prema izvješćima, ubijene su još četiri osobe. Ruske snage također su u srijedu granatirale TV tornjeve u gradovima Harkiv i Lisičansk na istoku Ukrajine.

Ovo je prva novinarska žrtva rata u Ukrajini sa smrtnih posljedicama. Nekoliko dana ranije dvojica novinara danskih novina Esktra Bladet ranjena su dok su izvještavali u blizini istočnoukrajinskog grada Ohtyrka.

Kako je kazao glavni urednik Esktra Bladeta Knuda Brixa novinari su uspjeli pobjeći s mjesta događaja i dobili su liječenje u lokalnoj bolnici, rekao je Brix za CPJ, dodajući da su u stabilnom stanju i da se očekuje da će se oporaviti. Brix je rekao da su oba novinara nosila zaštitnu opremu koja ih je identificirala kao novinare i da su uzvikivali „press!“ dok su bili napadnuti.

Izvor: NUNS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare