Obezbedjen novac za naučno-tehnološki park

BEOGRAD

Danas su u Palati Srbija u Beogradu u prisustvu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić  potpisini ugovori za realizaciju tri projekta za unapređenje IT i naučnoistraživačke infrastrukture u Beogradu.

Ugovore za izgradnju lamele Elektronskog fakulteta u Nišu, Naučno-tehnološkog parka u Nišu i zgrade za projekat Verokio instituta za fiziku u Beogradu, potpisali su ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević, gradonačelnik Niša Darko Bulatović i direktor Instituta za fiziku Aleksandar Bogojević.

Radovi na izgradnji lamele Elektronskog fakulteta i NTP u Nišu i projekta Verokio deo su podrške Vlade Srbije i Saveta za inovaciono preduzetništvo i IT razvoju IT i naučne infrastrukture u Srbiji.

Pored ta tri projekta, planirana je realizacija još četiri projekta, od kojih su dva već započeta (izgradnja NTP u Novom Sadu i raspisan je tender za izradu projekta za novu zgradu Naučnoistraživačog instituta BioSens u Novom Sadu), a dva će biti pokrenuta (izgradnja nove zgrade Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu i zgrade za visoko obrazovanje IT inženjera u Beogradu).

Ukupna vrednost svih sedam projekata veća je od 50 miliona evra.

Tim povodom danas je u Nišu zasedalo Gradsko veće a potom je održana konferencija za novinare.

Naredne godine, na proleće, kreće izgradnja Naučno-tehnološkog parka – rečeno je ovom prilikom.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović naglasio je ovom prilikom da je “danas veliki dan za Grad Niš i sve njegove građane jer ovaj projekat, vredan milijardu i 850 miliona znači da ulažemo u znanje, u nauku, razvoj, mlade i talentovane ljude, profesore. „Nije vrednost samo u novcu, već u činjenici da se ulaže u nauku, obrazovanje, naučno-istraživački rad, u ljude, znanje i pamet, koji su naša predsnost“, rekao je Bulatović I dodao da je inveticija” u svom obimu prevazilazi sve dosadašnje, bar u nekoliko prethodnih decenija “.

On je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsednici Vlade Ani Brnabić na velikoj podršci koju je Grad Niš od republičkih organa dobio kako bi Naučno-tehnološki park od priče postao stvarnost.

“ Ovim projektom počećemo da valorizujemo prednosti koje imamo u svrhu razvoja grada i rešavanja problema, ali nas istovremeno ovakva odluka da obavezuje ra radimo još više i opravdamo poverenje koje nam je ukazala država“, zaključio je gradonačelnik Bulatović.

Prema rečima zamenika načelnika Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte Ivana Petkovića ugovori koji su danas potpisani u Beogradu zapravo omogućavaju Gradu da pristupi realizaciji druge i treće faze projekta, budući da je prva faza-Startap centar, realizovana.  Za dogradnju aneksa Elektronskog fakulteta Republika će izdvojiti 5,2 miliona evra, dok obaveza Grada iznosi 6,5 miliona dinara i to za izmeštanje pristupne infrastrukture i dobijanje upotrebne dozvole. On je istakao da će država za izgradnju zgrade NTP , koji će se protezati na 14 000 kvadrata izdvojiti 10 miliona evra. Takođe, NTP će biti opremljen savremenom opremom koju nema ni jedan Naučno-tehnološki park u okruženju. Za 170 m vodovodne i kanalizacione mreže Grad će izdvojiti 7,5 miliona dinara.

Na pitanje novinara šta je sa sredstvima u vrednosti od 12 miliona dinara koja su ranijih godina namenjena za ove namene on je odgovorio da je ta investicija “nažalost je propala u tom trenutku, a ta sredstva su po našim saznanjima uložena u izgradnju Centra za matične ćelije u Kragujevcu”. .

Dekan Elektronskog fakulteta u Nišu prof.dr Dragan Janković naglasio je da će se ova investicija vrlo brzo gradu višestruko isplatiti i da će pokazati svoj pravi značaj, ne samo za Elektronski fakultet, Grad Niš već i za čitav region.

“ Efekti će se videti vrlo brzo a da efekata ima I u ovom kratkom periodu od osnivanja start ap centra na Elektronskom fakultetu su već u poseti bili menadžeri multinacionalne kompanije ABB I glavni menadžer za jugoistočnu Evropu komanije IBM . Imali smo razgovor sda ljudima iz kompanije ABB iz Švajcarske o proširenju saradnje koja se odnosi pre sbega na studente”, rekao je Dekan Janković.

Naučno-tehnološki park trebalo bi da počne da radi za dve godine

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare