Odbor za ljudska prava o Juri

 

LESKOVAC

Odbor za ljudska prava Leskovac izražava duboku zabrinutost zbog položaja zaposlenih u pogonu firme “Jura” u našem gradu, budući da su vesti i glasine koje dolaze od naših sugrađana zaposlenih kod ovog poslodavca dramatične i uznemirujuće.

“Prema rečima naših sagovornika koji su nam se obratili i zahtevali da ostanu anonimni, reč je o svakodnevnom mobingu, psihičkom maltretiranju koje sprovode pretpostavljeni, kao i o uskraćivanju temeljnih ustavnih prava, poput ustavnog, na sindikalno organizovanje. U takvim okolnostima obespravljenosti, poslodavci maksimalno zloupotrebljavaju bojazan zaposlenih od gubitka posla, koji je brojnim porodicama jedini izvor prihoda”, saopštio je sanas Odbor za ljudksa prava.

Odbor za ljudska prava protestuje zbog činjenice da, iako obaveštena, Inspekcija rada ne preduzima zakonske mere kojima bi zaštitila radnike od samovolje poslodavaca.

“Naš stav je da se ne sme, , dozvoliti maltretiranje i ponižavanje radnika koji rade za zaradu od, prosečno, 230 evra. nvestitori, odnosno poslodavci, bahato zaboravljaju na finansiranje njihovog poslovanja od strane države, kao i na poštovanje zakona ove zemlje. A ti zakoni pružaju zaposlenima kakvu – takvu zaštitu od samovolje i pretnji”, navodi Odbor.

Radnicima čija su prava ugrožena Odbor može da pomogne pravnom poukom, savetom, ili, ukoliko se, uprkos pretnjama odluče za sudski postupak, zastupanje pred sudom”, navodi se u saopštenju koje je potpisao Dobrosav Nesic.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare