NUNS I NDNV: POLITIKA I VEČERNJE NOVOSTI DA JAVNOSTI PREDOČE VISINU ZARADA I IMENA VLASNIKA

BEOGRAD-NOVI SAD

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozvali su danas dnevne listove “Politiku” i “Večernje novosti”, koji se nalaze značajnim delom u državnom vlasništvu, da, po ugledu na Radio-televiziju Srbije, građanima obelodane kolike su zarade njihovih rukovodećih ljudi, pre svega direktora i urednika.

NUNS i NDNV u saopštenju smatraju da ovi listovi, koji su iz nedovoljno jasnih razloga zaobiđeni u procesu izlaska države iz medijske sfere, javno treba da saopšte i to ko su, pored države, njihovi vlasnici, kako bi građani mogli da procene čije interese zastupaju.

Novinarska udruženja su poručila i da bi sama država morala da predoči građanima ko su njeni partneri u upravljanju firmama Politika novine i magazini i Kompanije Novosti.

“Očekujemo da, poštujući princip transparentnosti, ovi dnevni listovi jasno predoče svojim čitaocima, ali i svim građanima, i ko sedi u njihovim upravljačkim telima, posebno ako su u pitanju lica imenovana od strane države ili državnih kompanija. Tako bi bilo jasnije u kojoj meri je država prisutna u upravljanju i nadzoru poslovanja, da li može da utiče na uređivačku politiku, odnosno da li ima mehanizme zaštite svojih finansijskih interesa u ovim kompanijama”, piše u saopštenju NUNS i NDNV.

NUNS i NDNV smatraju da ove informacije ne smeju da budu skrivene od javnosti, pogotovo s obzirom na činjenicu da su pitanju dve kompanije koje su pozitivno diskriminisane u odnosu na sve druge medije u državnom vlasništvu, koji prolaze kroz turbulentan proces promene vlasnika.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare