Niš ponovo na čelu Kluba gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem

NIŠ

Niš je ponovo izabran za predsedavajućeg Kluba gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem. Izbor je u konkurenciji 25 gradova i opština, sa certifikatom o povoljnom poslovnom okruženju, potvrda poverenja predsedavanja Niša u prethodnih godinu dana i potvrda rezultata postignutih zajedno sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED) u dijalogu sa ministarstvima, javnim preduzećima i međunarodnom zajednicom u realizaciji projekata na izgradnji kapaciteta i razvoja jedinica lokalnih samouprava u Srbiji.

U prethodnih godinu dana pokrenuli smo dijalog o pitanjima eksproprijacije, ozakonjenja, konverzije zemljišta, rekla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i dodala da nam, osluškujući građane, predstoji otvaranje brojnih tema koje muče lokalne samouprave.

                            Klub će nastaviti rad na  jačanju kapaciteta lokalnih samouprava u putnoj infrastrukturi, novim industrijskim zonama i društvenoj infrastrukturi kako bi nastavili sa stavaranjem ambijenta za nove strane i domaće investicije i sa podizanjem nivoa razvoja posebno devastiranih područja, navela je ona.

                          Skupu su prisustvovali predstavnici  Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i ministar za javna ulaganja Marko Blagojević koji je podsetio da se sa lokalnim samoupravama već godinama vodio dijalog o jačanju njihovih kapaciteta u okviru Kancelarije za javna ulaganja koja je sada prerasla u ministarstvo.

                            On je istakao da se saradnja nastavlja u oblasti kapitalnih ulaganja i podizanja ukupnih kapaciteta lokalnih zajednica.

                             Ministarstvo će nastaviti da podstiče regionalne projekte u kojima učestvuje više lokalnih samouprava, napomenuo je Blagojević.

                            Izvršana direktorka NALED-a Violeta Jovanović je rekla da su gradovi i opštine zavredele status lokalnih samouprava sa povoljnim poslovnim okruženjem postojanjem svojih planova razvoja, kapitalnim ulaganjima, radom privredno-ekonomskih saveta i osnivanjem kancelarija za lokalni ekonomski razvoj koje su nosioci projekata u lokalnim zajednicama.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare