Potekla voda iz Donine česme

NIŠ

Donina česma iz šezdesetih godina 19. veka, koja je i simbol Palilule, rekonstruisana je i sa njene slavine je posle dužeg vremena potekla voda.

      „Donina česma je vredan spomenik i znak prepoznavanja starog Niša. U saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture čuvamo njen autentičan izgled“, napisala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski na zvaničnoj fejsbuk strani.

      Revitalizacijom Donine česme ipunjeni su i zahtevi mnogih Nišlija, posebno građana sa Palilule koji su je smatrali svojim zaštitnim znakom, da ovaj svojevrsni čuvar istorije grada zasija ponovo u svom punom sjaju.

     „ Donina česma je vredan spomenik čiju smo revitalizaciju započeli od temelja do krova u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture, objavila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kada je počela njena revitalizacija.  „Želimo da očuvamo njenu autentičnost i namenu. Česma je dobila naziv po Hadži Doni koji je njen graditelj. Potiče iz šezdesetih godina 19. veka, dodala je Sotirovski. Grad je i najavio revitalizaciju ove česme, a radovima je prethodio projekat Zavoda za zaštitu spomenika za njenu zaštitu.

     Poslednih godina Donina česma je bila prepuštena zubu vremena. Česma je izgledala ruinirano, a iz njene slavine nije tekla voda.  

                              

    Nastala je šezdesetih godina 19. veka kada ju je u zid svoje kuće ugradio Hadži-Dona. Navodno je voda dovedena čak iz Kovanluka. Posle oslobođenja od Turaka česma je obnovljena i dograđena. Imala je lulu, gvozdenu čašu na lancu i kameno korito. Nalazi se na uglu Episkopske i Rajićeve ulice, u neposrednom zaleđu Episkopskog dvora.

    Tridesetih godina 20. veka, na mestu ranije Hadži Donine kuće podignuta je stambena zgrada, ali je česma ostala. Ubrzo posele toga priključena je na vodovod i bila je u upotrebi sve do 1970. kada je izgubila vodu. Zbog svoje istorije, tradicionalne vrednosti i prepoznatljivosti čitavog jednog dela Niša po njoj, na inicijativu građana je obnovljena sredinom sedamdesetih godina. Danas predstavlja vredan spomenički objekat.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare