Niš dobio nagradu za javnu rasvetu

NIŠ

Grad Niš dobitnik je nagrade Ambasade Francuske na konkursu „Ekoopština“ za projekat postavljanja štedljive javne rasvete. Nagradu je u Beogradu primila gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski koja je zahvalila na nagradi i prepoznavanju napora koji Grad Niš čini na uvođenju ekonomičnih komunalnih servisa koji su u interesu građana.

   Niš je dobitnik nagrade u kategoriji „Pametan grad – Javna rasveta“ koji je od stručnog žirija Ambasade Francuske ocenjen najvišim ocenama.

     „Ponosna sam na ovu nagradu jer smo prepoznati u masi drugih drugih gradova i opština u Srbiji. To je veliki podstrek za sve što smo uradili  za proteklih nekoliko godina kada je zaštita životne sredine u pitanju. Nagradu smo dobili u kategoriji „Pametan grad- Javna rasveta“ jer smo za  kratko vreme uspeli da promenimo veliki broj sijalica na uličnom osvetljenju“, kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

     Podsetila je da je u okviru ovog projekta potrebno promeniti oko 23.000 sijalica čime se značajno štedi električna energija.

     „Uradili smo i na zaštiti životne sredine mnogo toga, ugašeni su kotlarnice koje su bile na mazut i na ugalj i  prebacili ih na gas. Istovremeno smo građanima pomagali  i omažemo da poboljšaju energetsku efikasnost u svojim stanovima  zamenom stolarije  ili termo izolacijom kuće. Sada otvoramo i veliki javni poziv za skupštine stanara po tom  pitanju, a gledaćemo da ove i narednih godina poklonimo najviše pažanje i izdvojimo najviše  novca za ljude koji će stavljati solarne panele na svojim krovovima i na taj način  kroz obnovljive izvore energije što manje struje koristi“, dodala je gradonačelnica Sotirovski.

     U cilju zaštite životne sredine, prema njenim rečima, izgrađen je veliki broj biciklističkih staza, a podeljen je veliki broj bicikli građanima.

     „Na taj način smo u cilju smanjenja zaštite životne sredine četvorotočkaše zamenili dvotočkašima, ali mnogo toga  ima da se radi kada je u pitanju praćenje zelene agende koja je, ne samo za Srbiju, već i za zemlje zapadnog Balkana jako važna“, kazala je Sotirovski.

    Ambasada Francuske dodelila je nagrade i u kategorijama za zelene škole, održivo upravljanje komunalnim otpadom, energetsku efikasnost i održivo upravljanje vodama.

    Naredne godine gradovi pobednici boraviće u Francuskoj gde će razmeniti iskustva sa tamošnjim gradovima i biti u prilici da razvijaju nova partnerstva.

    Niš nastavlja saradnju sa Ambasadom Francuske i Francuskom razvojnom agencijom sa kojom radi studiju urbane mobilnosti.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare