SAD: Uknjižiti imovinu manastora Dečani

PRIŠTINA

Sjedinjene Američke Države ponovo pozvaju Vladu Kosova da ispoštuje odluku Ustavnog suda iz 2016. godine, kojom je utvrđeno da 24 hektara zemlje i šume pripada manastiru Visoki Dečani i napominju da se taj slučaj odnosi na vladavinu prava, a ne na etničku pripadnost, politiku ili religiju, rečeno je u amabasadi SAD za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Portparol američke ambasade je na upit RSE da prokomentarišu izjave najviših kosovskih zvaničnika da je ta odluka “diskriminatorna, iz vremena Miloševićevog režima”, naveo da je Vlada Aljbina Kurtija izabrana na platformi fokusiranoj na jačanju vladavine prava i da poštovanje sudskih odluka nije stvar izbora, a svakako nije ni pregovaranje, politikanstvo ili sklapanje dogovora.

Lokalne vlasti u Dečanima odbijaju da manastiru Visoki Dečani dozvole da u katastar upiše 24 hektara zemlje i šume jer smatraju da ta imovina pripada društvenim preduzećima Apiko i Ilirija, te da nikada nije pripadala manastiru.

Ocenjuju i da je Ustavni sud “legalizovao” odluku bivšeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića iz 1997. godine, kada je odlučio da tu imovinu pokloni manastiru Visoki Dečani.

Iz manastira Visoki Dečani su za RSE napomenuli da “neprofesionalne i politički zapaljive izjave najviših kosovskih zvaničnika ugrožavaju bezbednost manastira”, uz navode da javnosti predstavljaju “kao da je manastir sam uzeo nečiju zemlju”.

Objašnjavaju da je njima te 1997. godine zapravo vraćeno 24 od ukupno 700 hektara zemlje, koju im 1946. godine oduzela komunistička vlast Jugoslavije.

Vlada Kosova nije odgovorila na pitanje RSE da li je promenjen stav u slučaju manastira Visoki Dečani, a Kurti je javno na tu temu poslednji put govorio 9. oktobra na seminaru Parlamentarne skupštine NATO u Prištini, kada je ponovio svoj raniji stav, ali i izrazio nadu da to pitanje “može biti rešeno dijalogom”.

Tada je konstatovao da sveštenstvo manastira Visoki Dečani, na čijem je čelu iguman Sava Janjić, odbijaju da se sastanu sa njim.

Komentarišući tu izjavu, iz Visokih Dečana poručuju da je Kurti “dobrodošao da poseti manastir Visoki Dečani ako sa sobom donese izvod iz Katastra manastirske imovine, u kome će se jasno videti da je zemlja po odluci Ustavnog suda uknjižena”.

“Manastir je prethodnih godina ugostio mnoge kosovske zvaničnike ali nijedan od njih nikada javno nije osporio odluku Ustavnog suda niti na ovakav način ugrožavao prava manastira”, navode iz manastira i dodaju da Kurti ne može sa sveštenim licima “kao političar da raspravlja o odluci Ustavnog suda Kosova kao da ne postoje sudovi i zakon”

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare