Inovaciona ideja Ekolima iz Niša pobednik takmičenja „Najbolja tehnološka inovacija“

NIŠ

Kompanija „Eko lim“ koju su protekle godine osnovali učenici prvog razreda niške gimnazije „Bora Stanković“ dobitnik je prve nagrade na  ovogodišnjem takmičenju „Najbolja tehnološka inovacija“.Državna sekretarka profesor dr Marijana Dukić Mijatović je otvarajući finale takmičenja podsetila je da je ovo takmičenje državni projekat koji traje 18 godina i da je to jedan od načina povezivanja nauke i privrede kao i da ovo takmičenje promoviše preduzetnički način razmišljanja i ponašanja. Istovremno se i učenicima daje podrška kako edukativna tako i finansijska.

                            Učenička kompanija “Ekolim” iz Gimnazije “Bora Stanković” u Nišu koja je osmislila  solarni panel od limenki osvojila je treće mesto na prošlogodišnjem nacionalnom takmičenju učeničkih kompanija koje organizuje organizacija Dostignuće mladih u Srbiji. Bili su jedna od tri kompanija koje su takmičile u evropskom finalu najboljih učeničkih kompanija i jedini predstavnici Evrope na medjunarodnom poslovnom takmičenju, izazovu, koje je sredinom prošle godine  godine održalo u Kini.

                        Tim “Ekolima” čine Jana Simić,  Tatjana Živadinović, Rastko Petrović i Kaja  Gavrilović, sada učenici trećeg razreda Gimnazije „Bora Stanković“. Tim predvodi profesorka geografije Ana Ivić Veljković koja ističe da je ova nagrada neka vrsta sazrevanja cele ove ideje i tima koje je rezultiralo dominacijom. Osim toga, dodaje profesorka Ana Ivić Veljković, neka vrsta stimulacije za učenike budući da su na nacionalnom takmičenju prošle godine bili treći.

                         „Ne mogu da kažem da nismo očekivali nagradu, ali smo ipak bili iznenađeni kada smo saznali da je naša inovacija proglašena najboljom. Inače, naša kompanija već dugo radi na projektu i njegovom daljem usavršavanju sa osnovnim ciljem da nađe i prektičnu primenu što se već i dogodilo“, kaže Kaja Gavrilović u ime ekipe Ekolima.

                        Dodaje da nagradu koju su sada pridodali već osvojenim nagaradama neće da ih zaustavi u daljem radu.

                        „Nastavljamo sa usavršavanjem Solarnog panela od limenki i pripremamo se za nova kako domaća tako i mešunarodna takmičenja, a svakako da se nadamo i da ćemo doneti još nagrada“, dodaje Kaja.

                         Da njihov solarni panel od limenki nije ostao nezapažen u javnosti potvrđuje i podatak da su dva  panale već našla svoju praktičnu primenu, jer osim što vole da se bave izumima ovi gimnazijalci na čelu sa profesorkom Anom Ivić Veljković, vole i životinje.

                        “Odlučili smo se da panel doniramo Zoo Planetu jer smo uvedile da je jedan ovakav proizvod njima inajpotrebniji. Panel služi za dogrejavanje prostorija i svo zajaedno smatramo da ćemo na ovaj način olakšati članovima udruženja brigu o životinjama koje su kod njih pronašle svoj dom. Njima se to dopalo pa smo im donirali još jedan panel i sada se  prostorije  gde borave životinje u toku zime zagrevaju sa dva naša solarana panela od limeniki”, kaže Kaja Gavrilović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare