Naučni skup posvećen lečenju malignih bolesti

VRANJE

Povodom decenije rada Dnevne bolnice za onkologiju Vranje, u Pozorištu „Bora Stanković“, Podružnica Srpskog lekarskog društva, organizovala je Nacionalni simpozijum pod nazivom „Dnevna bolnica za hemioterapiju Vranje, deset godina lečenja malignih bolesti“.

U radu dvodnevnog skupa najavljeno je učešće 14 predavača, stručnjaka iz oblasti onkologije.

Teme koje su zastupljene na ovom skupu su karcinomi dojke, melanoma, pluća i debelog creva.

Simpozijum  je svečano otvorio gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković, koji je istakao da Grad radi na unapređenju zdravstva podsetivši da je u prethodne tri godine putem raznih projekata preko 40 miliona dinara uložio u zdravstvo.

Dr Kosta Zdravković, načelnik Dnevne onkološke bolnice je istakao da su od 2009. do 2019. godine dva lekara i četiri tehničara pregledali 53.907 pacijenata, aplikovali 32.593 terapije i zajedno sa lekarima iz Niša uradili 20.586 konzilijarnih pregleda.

On je dodao da je najveći broj pregleda bio u 2019. godini 6.395, što je 27 pacijenata dnevno, a najveći broj terapija 4.035 dat je u 2018. godini.

Dnevna bolnica za hemioterapiju je najmlađa organizaciona jedinica u Zdravstvenom centru Vranje.

Govoreći o njenom radu direktorka Zdravstvenog centra Vranje dr Ljiljana Antić podsetila je da je, uz ulaganje četiri miliona dinara sopstvenih sredstava i uz pomoć donatora, u decembru 2009. godine otvorena Dnevna bolnica za hemioterapiju gde su pacijenti sa područja Vranja i ostalih šest opština okruga, ali i oni iz Kosovskog pomoravlja počeli da primaju terapiju.

„Dnevna bolnica za hemioterapiju raspolaže sa 120 kvadratnih metara prostora, dve bolesničke sobe, sa sedam mesta za aplikaciju hemioterapije, uz mogućnost da dnevno terapiju primi više od 20 pacijenata“, rekla je direktorka.

O istorijatu onkologije u Srbiji govorio je poznati vranjski hirurg dr Vukašin Antić, koji je rekao da je počastvovan što govori na jednom od najeminentnijih srpskih skupova u ovoj oblasti.

U ime podružnice Srpskog lekarskog društva u Vranju, učesnike skupa pozdravila je i načelnica Odeljanja za ginekologiju i akušerstvo Opšte bolnice dr Gordana Đorđević.

Na otvaranju simpozijuma, koji se završava danas, dodeljena su i priznanja zaslužnim pojedincima.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare