Leskovčani se raspituju za respiratorne maske ali nemaju para da ih kupe

LESKOVAC

Magle je u Leskovcu danas manje, ili preciznije, nema je pri tlu, ali su Leskovčani, posebno oni u užem gradskom jezgru, i  dalje izloženi velikom aerozagadjenju, jer je količina čadji u vazduhu, prema poslednjim očitavanjima, duplo veća od dozvoljene. Istraživali smo da li se u Leskovcu mogu kupiti respiratorne maske i po kojoj ceni.

Specijalne maske za zaštitu od aerozagadjenja mogu se naći samo u apotekama ”Zegin”, dok smo u drugima, a naša ekipa obišla je gotovo sve apoteke, dobijali odgovore da treba da stignu, naručene su, trebovane, u transportu.

O karakteristikama respiratornih maski, proizvodjača ”Doctors”, govori Nikola Krstić, šef jedne od ”Zeginovih” radnji:

–          Za razliku od onih klasičnih, hirurških maski, ove specijalne su višeslojne, pa zbog toga imaju veći stepen zaštite. Ono što ih čini posebnim je to što imaju aktivni ugalj. Prvi od tri sloja, pruža mehaničku zaštitu, gust je i može da zadrži krupnije čestice. Središnji sloj ima aktivni ugalj i on je, zapravo, zaslužan za najviši stepen zaštite.Aktivni ugalj je veoma kvalitetan apsorbent i može da apsorbuje i najsitnije čestice iz vazduha. One se, prema klasifikaciji Svetske zdravstvene organizacije, označavaju slovima PM. Ako govorimo o PM1o česticama, to znači da je njihova veličina manja od deset mikrona. Ove  maske imaju zaštitu od čestica manjih od 2,5 mikrona.

Proizvodjač je predvideo model za odrasle i za decu. Postavlja se jednostavno, a za one kojima je, pored zaštite, važan i izgled, ima ih u više boja. Osim u veličini, dečje se razlikuju i po zanimljivom i veselom dizajnu, kako bi ih mališani lakše prihvatili.

Respiratorne maske koštaju oko 650 dinara, a do kraja meseca, u ovoj apoteci se mogu naći po  deset posto nižoj ceni. Iznos nije mali, ali je korist mnogo veća, smatra Krstić:

–          Zdravlje nema cenu, pa ukoliko gledate tv, sigurno vidite da se u zemljama gde su aerozagadjenja velika, poput Japana i Kine, retko ko kreće bez maske. Čestice čadji, lako dospevaju u pluća, a neretko i u krvotok, odakle se šire celim organizmom,  izazivajući mnoge ozbiljne bolesti. Hirurške maske, koje se mogu kupiti po ceni od 15-2o dinara, a to će vam potvrditi i lekari, pružaju zaštitu od krupnijih čestica, ali ne i od sitnih, kakve se ovih dana mogu naći u vazduhu u Leskovcu i širom Srbije.

Nikola Krstić kaže i da se Leskovčani interesuju, raspituju, a manji broj njih se i odluči na kupovinu.Vrlo su zabrinuti za svoje i zdravlje dece, svesni  kakvu zaštitu ona pruža, ali najčešće u nemogućnosti da za masku izdvoje velika sredstva.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
LE
LE
4 godine pre

A koliko puta se ta maska moze koristiti. Ne verujem da je higijenski koristiti je mnogo puta