Nacionalni savet Rusina i “Ruske slovo” usvojili interni etički kodeks

NOVI SAD

Nacionalni savet rusinske nacionalne manjine potpisao je sa Novinarsko izdavačkom ustanovom „Ruske slovo“ interni etički kodeks, koji će po principima samoregulative, omogućiti da se unaprede standardi u izveštavanju na rusinskom jeziku u Vojvodini i Srbiji, piše Autonomija.

Kodeks će uspostaviti mehanizme, procedure i pravila za unapređenje kvaliteta informisanja i medijskih sloboda u manjinskim medijima, a njegovu izradu pomogli su Medijsko odeljenje Misije OEBS i eksperti Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV).

Jedan od autora kodeksa Boris Varga, ujedno i direktor manjinskog medija „Ruske slovo“, rekao je na potpisivanju kodeksa da ovim korakom žele da „definišu i sami sebe kao medij koji je javni servis građana“.

„Mi definišemo sebe, iako je to već odavno prihvaćeno, da su izdanja ‘Ruskog slova’, štampani i elektronski javni servis na rusinskom jeziku. Važno je što je Nacionalni savet ovaj poduhvat prepoznao ujedno i kao povećanje svojih demokratskih kapaciteta“, rekao je Varga.

Predsednik Nacionalnog saveta rusinske nacionalne manjine Borislav Sakač, rekao je da bi ovaj kodeks trebalo da bude primer i za druge manjinske zajednice.

„Mi smo ovaj naš uspeh predstavili i u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, jer smatramo da je ovo praksa koju bi bilo dobro da slede i ostali nacionalni saveti, kojih u ovom momentu ima 23. Oni su uglavnom su-osnivači ili izdavači raznih manjinskih medija“, rekao je Sakač.

Šefica Medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji Gordana Janković izjavila je da je ovo značajan poduhvat „u doba lažnih vesti i manipulacije informacijama“.

„Medij treba da promoviše istinu, fakte, da svojoj zajednici omogući da na osnovu jasnih informacija odluči kuda ide. Nadam se da će i drugi nacionalni saveti krenuti ovim pute i krenuti da preispituju značaj medija u borbi za očuvanje kultunih tekovina zajednica“, rekla je Janković.

Kodeks ima četiri poglavlja, u prvom se govori o ulozi manjinskih medija u informisanju zajdnice, a u drugom o kadrovskoj politici sa preporukom da novinari i redakcija treba da učestvuju u kadrovskim procesima i donošenju tih odluka.

Treće poglavlje posvećeno je izborima i praćenju izbora u manjinskim medijima, dok se u četvrtom poglavlju nalaze prelazne i završne odredbe.

Izvor: Autonomija

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare