U muzeju Nišvila koridor, u gradu ulica sa imanom Miše Blama

NIŠ

 „Verujem da ovim ispunjavam želju svoga brata koji je jako voleo niški džez festival“, navela je glumica Nada Blam. “Kad je u Nišu bio džez festival u to vreme nije bila prihvaćena nijedna druga ponuda, on je tu bio. Sve što bude u mom posedu biće u Nišu“, kazala je Nada Blam, sestra Mišie Blama  koja je ovom prilikom Nišvil džez muzeju darivali četrdesetak retkih plakata, čiji se deo odnosi i na koncerte Rafajla Blama, oca Miše Blama, takođe poznatog muzičara, poklon čine i pepeljara, čaša i pljoska Miše Blama.

        Deo muzeja u kome se nalaze lične stvari Miše Blama, našeg poznatog kontrabasiste poneo je ime Koridor Miše Blama.

       A o Miši Blamu Ivan Blagojević, direktor Nišvil džez festivala kaže:

    “Miša je intelektualna gromada ove zemlje. Čovek koji je spojio više umetnosti… Koji je uradio za kulturu Srbije mnogo”.

        Ivan Blagojević je ovom prilikom podsetio i da je 2015.godine pokrenuta inicijativa da jedna ulica u gradu ponese ime Miše Blama. Skopska ulica u Nišu, koja se nalazi u neposrednoj blizini Simfonijskog orkestra, bi uskoro trebalo da ponese njegovo ime.

         “Mislim da se na taj način grad negde odužio Miši za onaj doprinos u počecima Nišvila i u odbrani Nišvila. Bio je mnogo puta i voditelj Nišvila, buker povremeno, a naravno i učesnik  i izvođač. Uvek je voleo da kaže da je kultura skupa, ali je nekultura daleko skuplja”, kaže Blagojević.

         U Gradskoj kući u Nišu organizovan je prijem za Nadu Blam.U razgovoru sa gradonačelnikom Niša Darkom bulatovićem ona je istakla da je Miša živeo u Beogradu, ali je voleo Niš i voleo je da nastupa pred niškom publikom.

       Gradonačelnik Bulatović se zahvalio na legatu i rekao da će se Niš odužiti velikom umetniku kroz inicijativu da se Skopska ulica preimenuje u ulicu Miše Blama.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare