Licenca za Sigurnu kuću i gerontodomaćice

LESKOVAC

 

Rešenjem Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, Centar za socijalni rad u Leskovcu dobio je licencu za  uslugu prihvatilišta za žene i decu žrtve nasilja u porodici, odnosno Sigurnu kuću, rečeno je na konferecniji za novinare u ovoj ustanovi.

Inače, Sigruna kuća u Leskovcu prva je u Srbiji koja je dobila punu licencu za rad na šest godina, nakon čega se licenca obnavlja (beogradska sigurna kuća dobila je uslovu licencu na dve godine). Licenca je za kapacitet od 11 korisnika.

A to znači da je Centar za socijalni rad ispunio sve uslove i standarde za pružanje ove usluge, rekao je direktor Centra Boban Stanković.

Proces licenciranja bio je veoma zahtevan i kompleksan, i završio se uspešno pre svega zahvaljujući pomoći lokalne samuprave, naglasio je Ilić. U adaptaciju i sanaciju objekta bivše Naše reči za potrebe Sigurne kuće grad je uložio 3,5 milioina dinara.

Tokom ove godine u prihvatilištu za žene i decu žrtve porodičnog nasilja zbinuto je 64 žena i dece, od toga 33 žena i 28 deteta, dok su  tri korisnice bile starije maloletnice. Trenutno Sigurna kuća nema ni jednog korisnika, rekla je rukovodilac Sigurne kuće Marija Stanković.

Za poslednjih 12 godina, koliko Centar pruža usluga prihvatilišta za žene i decu žrtve nasilja, kroz njega je prošlo skoro 400 korisnika, prosečno 36 godišnje. U Sigurnoj kući radi pet stručnih radnika i tri sadarnika, koje finansira lokalna samouprava, zahvaljujući čemu je Leskovac i dobio ovu licencu, objasnio je Ilić. Leskovac je, inače, prvi u Srbiji ovu uslugu počeo da pruža institucionalno.

Centar za socijalni rad dobio je od nadležnog ministarstva još jednu licencu, za uslugu „pomoć u kući“. Ovu uslugu Centar pruža od 2009. godine, najpre projektno, dok je od 2010. godine to redovna delatnost koja se finansira iz gradskog bužeta. Usluga se redovno finansira već šest godina, i do sada ju je koristilo 130 korisnika, rekla je socionog Suzana Stanković.

Trenutno Centar ima 27 korisnika, a pomoć pružaju tri gerontodomaćice, koje dnevno obilaze tri korisnika na po dva sata. Potrebno je da se ova usluga proširi angažovanjem većeg broja gerontodomaćica jer su potrebe velike, istakla je Stanković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare