Kontrolisan nivo šećera u krvi u Domu kulture Roma

LESKOVAC

U Domu Kulture Roma,  povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa,  u saradnji sa Zavodom za zaštitu javnog zdravlja Leskovac kontrolisan je nivo šećera u krvi i deljene su odgovarajuće brošure o pravoj ishrani i dijetalnom režimu života dijabetičara.

Akcija, koja se redovno izvodi dva puta godišnje, je realizovana sa primarijusom dr Vanjom Ilić i njenim timom. Ona je iznela i podatak da se dijabet ćešće javlja kod ženske populacije.
„U Srbiji oko 9000 žena godišnje oboli od ove bolesti. Ističemo i još jedan podatak, a to je da dve od pet obolelih žena se nalazi u reproduktivnom periodu. Svako sedmo dete rođeno od žene dijabetičara pretenduje razvoju tzv. gestacionog dijabeta. Žena je stub porodice, pa saglasno svemu tome i stub razvoja određenih zdravih navika i zdravih stilova života koje se pre svega tiču prevencije dijabeta. U svetu je trenutno obolelo oko 415 miliona osoba, što odgovara populaciji evropskog regiona. Ako se ovako nastavi do 2040. godine biće obolelo oko 600 miliona ljudi.“
Prim. dr Vanja Milić je dodala i da je u našoj zemlji ovo peta bolest po smrtnosti.
„Zbog svega toga Ministarstvo zdravlja je preduzelo brojne aktivnosti u cilju unapređenja života i kvaliteta života obolelih od dijabeta. Naime, od 2014. godine se težilo vraćanju savetovališta za dijabet u Domovima zdravlja, a sada se do kraja ove godine radi na razvoju elektronske platforme gde će se svi oboleli naći u jednom registru dijabetičara. Radi se i na razvoju tzv. nacionalne referentne ustanove za osobe obolele od dijabeta, a sve u cilju prioriteta Ministarstva zdravlja, Svetske zdravstvene organizacije i Međunarodne dijabetološke federacije.“
Jablanički okrug po stopi obolevanja je iznad stope obolevanja na nivou Srbije. U našem okrugu na 100.000 stanovnika obolelo je 188 osoba, a u užoj Srbiji je taj broj 107.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare