Vojna bolnica po prvi put proslavila slavu Sveti Vrači

NIŠ

Doktorsku slavu, Sveti Kozma i Damjan, u narodu poznatiu kao Sveti Vrači,  proslavile  su mnoge zdravstvene ustanove u Nišu.

Vojna bolnica po prvi put ove godine proslavila je krsnu slavu.  Sečenje  slasskog kolača obavio je njegovo preosveštenstvo vladika Arsenije.

„ Velika čast i zadovoljstvo je biti domaćin slave koja je posvećena svetim isceliteljima Kozmi i Damjanu. Nadahnuti pravoslavljem i darom Božjim sveti vrači su posedovali moć isceljenja obolelih. Svoj dar nesebično su delili sa svojim bolesnicima ne zahtevajuči od njih nikakvu nadoknadu, te su ih prozvali   bezsrebrenici. Svoje bolesnike su savetovali da veruju jer je to pravi put ka isceljenju. Mi zdravstveni radnici, sledbenici svetih iscelitelja imamo čast I privilegiju da nastavimo njihova dobra dela. Darujmo zdravlje I širimo veru u ozdravljenje2 poručio je upravnik Vojne bolnice u Nišu pukovnik dr Jovica Stanojković.

Vladika Arsenije uz sečenje slavskoh kolača osveštao je i objekte kompleksa Vojne bolnice.

„ Često puta smo svedoci, a naročito vi lekari da je za oporavak nekoga mnogo bitna i topla reč i ljudski , hrišćanski pristup svakom od onoga koji boluje, da negledamo u njemu samo nekog  bezličnog čoveka već ikonu Hristovu. U svakom onom kome je pomoć potrebna i koji se leči u ovoj ustanovi. Neka Gospod blagodarošću svojom a molitvama svetih vrača Kozme i Damjana i vama daruje izobilje svoje blagodati, da vas ukrepi u vašoj službi . lekarski posao nije samo posao već je to služba . vi služite i bogu i narodu lečeći tela . Istovremeno toplom rečju , ljubavlju i ljudskim pristupom svakom čoveku lečite i ljudske duše. Zato smo mi i vi na zajedničkom poslu“ rekao je vladika Arsenije doktorima i ostalom medicinskom osoblju, pripadnicima vojske i gostima danas u Vojnoj bolnici.

Po rečima  vojna bolnica Niš svakim danom postaje sve savremenija vojno zdravstvena ustanova u sistemu uprave za vojno zdravstvo i trude se da usluge zdravstvene zaštite pruža na što višem nivou

„ U ovoj godini potrudili smo se da se osavremenimo novom opremom, novim monitoringom za pacijente, za radiološka i druge dijagnostičke procedure. Ulaganjem u infrastrukturne radove nastojimo da našim pacijentima obezbedimo što bolje uslove za njihovo lečenje.“ Kazao je pukovnik Stanojković.

Vojna bolnica Niš ove godine proslavila je 139 godina postojanja i rada. Ova respektabilna medicinska ustanova  godišnje obavi  do 5000 hospitalizacija, više od 300.000 specijalitičkih pregleda, 600 hiljada laboratorijskih I 25.000 dijagnostičkih i terapijskih procedura. Ovde se operiše tokom godine više od 1500 pacijenata.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare