KO SVE PETLJA, MUVA I IMA INTERESE OKO TAKOZVANOG “BAGATA”?

LESKOVAC

Kakvo je zamešateljstvo u pitanju, i koja pozadina, priče oko zgrade koja se gradi u centru Leskovca, na lokaciji zvanoj „Baga“ , izgleda da, bar prem današnjoj press konferenciji, nije jasna ni nekadašnjem i sadašnjem načelniku inspekcije Saši Pešiću.
On smatra da je najvažnije da se „ nikakvo rušenje ne događa na petom i šestom spratu, već na sedmom, gde je došlo do odstupanja od glavnog projekta“ a samtra da je „čudno zbog čega investitor ni posle tri meseca nije podneo zahtev, niti je izvršio promenu i dopunu projekta, u skladu sa izmenjenim radovima“.
Na konferenciji je rečeno i da se kao direktor „Energosistema Čogurić“ od oktobra pojavljuje izvesni Miodrag Ilić koji je, inače, u zatvoru a inspekcija mu šalje obaveštenja u Prištinu odakle se ona, (baš čudno) vraćaju.
Inače, Pečić je rekao da su „prva odstupanja“ tj. Izgardnja sedmog sprata „ konstatovana 19. avgusta ove godine „ ali nije obajsnio zašto je inspekcija dozvolila, ili bra nije sprečila, dalju izgradnju.

Povod za održavanje konferencije za novinare u Gradskoj upravi za inspekcijske poslove bio je, kako je istakao načelnik Saša Pešić, „razrešavanje nedoumica „ a povodom rušenja na objektu „Bagat“.
Naime, u nekim medijima pojavile su se informacije da se ruše pregradni zidovi na petom i šestom spratu, što ne odgovara istini“, rekao je Pešić.
„ Investitor, „Energosistem Čogurić“, ima dozvolu za objekat sa podrumom, prizemljem i šest spratova. Dakle, inspekcija ovih dana ruši one radove koji su izvedeni iznad šestog sprata, i koji odstupaju od glavnog projekta“, dodao je on.
„Ako su neki ljudi kupili sedmi sprat, što je advokat izjavio medijima, oni su za inspekciju kupili vazduh, nešto što ne postoji“ , istakao je Pešić.
Saša Pešić je pokušao da objasni novinarima šta se sa izgradnjom ove zgrade dešavalo prethodnih godina.
Izgradnja zgrade „Bagat“ počela je 2012. godine, a investitor je bio „Energositem Čogurić“, u čijem vlasništvu je bio je objekat. Marta 2014. investitor nastavlja sa gradnjom objekta u dozvoljenim gabaritima. Krajem juna i početkom jula ove godine, načelnik i rejonski inspektor obišli su gradilište i konstatovali da se radi u skladu sa dozvolom i glavnim projektom.

Leskovac inspekcija
Prva odstupanja konstatovana su 19. avgusta 2015. godine, reč je o izgradnji iznad šestog sprata. Investotoru „Energosistem Čogurić“, Ratilsavu Zdravkoviću i Smilji Zdravković, naloženo je da obustave izvođenje radova i dat im je rok od 60 dana da izmene glavni projekat, kako bi dobili dozvolu za radove iznad šestog sprata. Međutim, investitor nije postupio u skladu sa rešenjem inspektora, već je nastavio sa gradnjom.
Rešenje o rušenju dela objekta gde je došlo do odstupanja inspekcija je donela 22. novembra, taj deo gradilišta je zatvoren, dok je inspektor bio u obavezi da o tome obavesti MUP. Svaki dan izvođenja radova nakon zatvaranja gradilišta predstavlja krivično delo i u nadležnosti je državnih organa, objasnio je Pešić. Pošto glavni projekat nije promenjen ni usklađen sa radovima koji se izvode, 7. oktobra inspekcija donosi zaključak o izvršenju. A 12. oktobra advokat Jovana Vučić Pejčić, koja je dotada zastupala „Energosistem Čogurić“, otkazuje punomoćje investitoru, jer je u privrednom društvu promenjen osnivač i direktor, te je njeno ovlašćenje prestalo. Aleksandra Čogurića zamenio je novi direktor, Miodrag Ilić, koji nije dao punomoćje dotadašnjem advokatu. Inspekcija je ustanovila da se novi direktor nalazi na adresi u Prištini, i dalje akte i obaveštenja slala je na adresu „Energosistem Čogurić“ i direktou Iliću u Prištini. Nakon povratka dostavnice iz Prištine, od nadležnih organa stigao je dopis da je Miodrag Ilić od marta 2013. godine u zatvoru, dok je 2015. godine postao direktor privrednog društva „Energosistem Čogurić“. Da li je to po zakonu – u inspekciji nisu hteli da komentarišu jer to nije njihova nadležnost.
„Advokat je izjavio da „Energosistem Čogurić“ nije vlasnik objekta, već da je to neko drugi, ali je važno reći da inspekciju i nadležne organe ne interesuje ko je vlasnik objekta, već isključivo ko je investitor, a to je sve vreme „Energosistem Čogurić“, rekao je Pešić.
Naime, prema dostupnim informacijama, nakon tri meseca od početka izgradnje objekta 2012. godine, „Viktorija inženjering“ na osnovu nekih potraživanja od firme „Energosistem Čogurić“, kupuje prava gradnje na tom objektu. Inspekcija je upućuje Gradskoj upravi za urbanizam radi izmene rešenja, kako bi se građevinska dozvola prebacila na novu firmu. Nakon toga firma „Potenca“ iz Bobišta javlja se 2014. godine i ona otkupljuje pravo izgradnje objekta i vlasništvo nad objektom od „Viktorije inženjering“.
SZR „Potenca“ uputila je nadležnoj gradskoj urpavi dva zahteva za izmenu rešenja o građevinskoj dozvoli usled promene investitora, oktobra i novembra ove godine, ali su oni zbog neispunjavanja formalnih uslova bili odbijeni. Ovo je važno zbog toga što je inspekciji isključivo važno ko je investitor, a to je „Energosistem Čogurić“, na čije ime je izdata i građevinska dozvola, čija se izmena traži, rekao je Pešić i zaključio:
„Važno je to da se nikakvo rušenje ne događa na petom i šestom spratu, već na sedmom, gde je došlo do odstupanja od glavnog projekta. Čudno je zbog čega investitor ni posle tri meseca nije podneo zahtev, niti je izvršio promenu i dopunu projekta, u skladu sa izmenjenim radovima. Izvršenja rešenja inspekcijskih organa sprovodi firma MP „Baza put“, rušenje je započeto 27. novembra, a koliko će da traje, zavisi od njih.
Na kraju ostaje dilema koliko će čitava ova zavrzalam oko zgrade „“Bagat“, o tome ko je investitor, ko vlasnik, ko ima i kakva prava i ko snosi odgovornost, da li je kupce neko prevario i prodao im nepostojeći sprat, građanima uopšte biti jasna. U svakom slučaju, nadamo se da nadležni gradski i državni organi znaju šta im je činiti.
A, da, na ovoj konferenciji Pešić nije spominjao nalog zaštitnika gradjana u čijem se detaljnom izveštaju neke stvari oko izgradnje zgrade pojavljuju na drugačiji način.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
99% današnjih funkcionera SNS su iz drugih stranaka
99% današnjih funkcionera SNS su iz drugih stranaka
8 godine pre

Pa nije ništa čudno kad gradonačelnik obožava ljude koji su bili protiv njega nekad, a sad su mu to funkcioneri. Pa na prste bre ne mož da izbrojiš koji nije bio protiv njega, dok je bio u neku drugu stranku. Danas su mu to najbliži saradnici-Milenko, Dalibor, Čombe, Vukašinović, Đorđević. Samo Tojaga, Neša, , Časlav nisu pljuvali po njega

Inspektor
Inspektor
8 godine pre

Belanu nije jasno!?! Ali je jasno da je prvo odstupanje nastalo u toku njegovog prethodnog mandata, a nova odstupanja i nastavak radova u toku njegovog sadašnjeg mandata. Da li je tu nešto čudno, a?