DSS OBELEŽIO DAN BORBE PROTIV NASILjA

LESKOVAC

Leskovački odbor Demokratske stranke Srbije obeležio je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama akcijom gde su delili letke sugrađanima i upozoravali ih na taj problem koji iam ženski deo populacije.
Milica Momčilović, predsednik GrO DSS kaže da se pod nasiljem smatra svaki vid psihičke, fizičke, seksualne ili ekonomske prinude koja je učinjena nekoj osobi protiv njene volje. Može se vršiti u porodici, poslu ili bilo kom mestu gde su ljudi u nekom međusobnom kontaktu.
„Iako Ustav Srbije garantuje ravnopravnost muškaraca i žena, statistički podaci govore drugačije. 20 % žena je na rukovodećim položajima, 16 % žena je manje zaposleno u odnosu na muškarce, od onih žena koje su u radnom odnosu, u 15 % slučajeva rade za manju platu za istu vrstu posla u odnosu na muške kolege. Sa druge strane, kad govorimo o samohranim roditeljima, najčešće je majka taj roditelj. Kad treba odsustvovati s posla zbog bolesti deteta, to najčešće bude majka. Broj nepismenih je u korist žena…“
Momčilovićeva je istakla da se u poslednje vreme mnogo govori o fizičkom nasilju i cilj ove priče je da se dospe do svesti žena da se ovo nasilje mora prijaviti, a ne prećutkivati. 95% presuda zbog nasilja dobijaju muškarci. Poslednjih godina nasilje u porodici je u porastu, što može da se protumači lošom ekonomskom situacijom koje rezultira nasiljem.
DSS smatra da se mora uvesti stimulativna poreska i finansijska politika, kako bi se podstaklo samofinansiranje žena. Treba uskladiti i porodične sa radnim obavezama, kao i podsticati žensko preduzetništvo. Veće učešće žena u odlučivanju treba pospešivati i zakonskim regulativama. Sve to treba, naravno da bude primenjeno i u praksi, a ne samo da zaživi na papiru.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare