Kamioni u tranzitu od danas bez policijske pratnje

BEOGRAD


Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da je od danas ukinuta policijska pratnja kamionima u tranzitu kroz Srbiju, što će omogućiti brži prevoz robe do krajnjih kupaca, objavila je Vlada Srbije.

Mihajlović je navela da je Ministarstvo pokrenulo inicijativu ka Sloveniji i Hrvatskoj da i oni donesu istu meru, kako bi i građani Srbije, kao i drugih zemalja u okruženju, brže dobijali robu i namirnice.

Srbija je napravila prvi korak i verujemo da će i naše kolege iz regiona, sa kojima smo imali dobru i intenzivnu saradnju od početka krize izazvane pandemijom koronavirusa, uskoro doneti slične mere, ocenila je potpredsednica Vlade.

Ona je dodala da su ove mere pripremljene u koordinaciji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, odnosno upravama saobraćajne i granične policije, sa kojima Ministarstvo intenzivno sarađuje na obezbeđivanju nesmetanog kretanja teretnog drumskog saobraćaja u uslovima epidemije.

Prema njenim rečima, ove mere imaju dvojaku korist jer ćemo, s jedne strane, imati ubrzan tranzit kroz Srbiju, a s druge manje opterećivanje pripadnika MUP-a zbog pratnje konvoja kamiona.

Takođe, kako je dodala, kraće zadržavanje kamiona na granicama i značajno skraćenje ukupne dužine putovanja važno je i zbog bezbednosti u saobraćaju, jer su vozači putovali i do tri dana kroz Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju, kada se računa i čekanje na graničnim prelazima da se formiraju konvoji.

Potpredsednica Vlade je istakla da je od 13. marta do danas u 7 časova u Srbiju ušlo ukupno 45.565 kamiona, od čega 23.601 za tržište Srbije, a 21.964 u tranzitu.

Mihajlović je ukazala na to da su mere koje je uvela Srbija usklađene i sa odlukama Evropske komisije o olakšanju transporta tereta i uvođenju posebnih mera za to, kao što su zeleni koridori, odnosno tranzitni koridori koji će maksimalno biti rasterećeni zaustavljanja vozila, kao i maksimalno korišćenje elektronskih dokumenata zbog manjeg kontakta vozača sa drugim licima.

Za kamione u tranzitu, kako je navela, definisani su i tranzitni pravci, a zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike utvrđeno je ukupno devet benzinskih stanica na kojima će teretnjaci moći da se zadržavaju.

Benzinske stanice biće vidno označene tablom sa natpisom “TRANZIT“, a biće odštampani i leci sa informacijama na sedam jezika koje će vozači dobijati na ulasku u Srbiju, a na kojima će biti i mapa Srbije sa putnim pravcima na kojima su označene lokacije pumpi na kojima mogu da natoče gorivo.

Dežurne benzinske stanice za kamione u tranzitu biće raspoređene duž najfrekventnijih tranzitnih pravaca, radiće 24 časa dnevno, uz sve potrebne sadržaje za teretna vozila i vozače, uključujući velike parkinge za kamione, hranu i kafu za poneti, punjenje TAG uređaja, bežični internet i menjačnice.

Reč je o sledećim benzinskim stanicama:

  • MOL Serbia u neposrednoj blizini GP Horgoš, u smeru izlaska iz Srbije ka Mađarskoj,
  • MOL Serbia u neposrednoj blizini GP Horgoš, u smeru ka Beogradu,
  • MOL Serbia u blizini GP Batrovci, u smeru ka Hrvatskoj,
  • OMV Serbia u blizini GP Batrovci , 29 kilometara nakon ulaska u Srbiju,
  • SSG Nais, Niš, GAZPROM,
  • SSG Fontana, Niš, GAZPROM,
  • EKO Sopot, Mali Požarevac,
  • EKO Vrčin,
  • SSG Prijepolje, NIS.
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare