Ministarstvo: U srpskim zatvorima nema osuđenika zaraženih koronavirusom

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

BEOGRAD-LESKOVAC


Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Vlade Republike Srbije saopštila je danas da u srpskim zatvorima nema osuđenika inficiranih koronavirusom, dok je kod jednog pripadnika Službe za obezbeđenje Okružnog zatvora u Leskovcu utvrđeno prisustvo ovog virusa.

Zbog polutačnih i neproverenih informacija koje su se pojavile u određenim medijima u vezi sa brojem zaraženih koronavirusom u Okružnom zatvoru u Leskovcu, Uprava naglašava da se jedno osuđeno lice i još jedan pripadnik Službe za obezbeđenje nalaze na bolničkoj nezi zbog određenih zdravstvenih tegoba, ali kod njih nije utvrđeno prisustvo koronavirusa.

Iz mera predostrožnosti, u samoizolaciji u kućnim uslovima nalazi se 19 zaposlenih za koje se pretpostavlja da su imali konktakt sa gorenavedenim obolelim komandirom.

Uprava Zavoda je sa njima u svakodnevnom kontaktu i oni se dobro osećaju.

Nekima od njih 4. aprila ističe karantin od 14 dana i većina njih nema nikakve simptome koronavirusa. Međutim, bez obzira na istek karantina i njihovo dobro zdravstveno stanje, oni će se vratiti na posao tek pošto se testiraju na prisustvo ovog virusa.

Uprava podseća na to da su, u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima, urednik i novinar dužni da sa pažnjom primerenom okolnostima pre objavljivanja informacije provere njenu istinitost i potpunost, a s obzirom na to da je na snazi vanredno stanje, ova odredba zakona sama po sebi još više obavezuje.

U ovom slučaju je ta provera izostala i medij koji je plasirao neproverenu informaciju nije kontaktirao Upravu za izvršenje krivičnih sankcija kako bi utvrdio njenu tačnost.

Ovakvo pisanje medija može da se oceni tendencioznim i kao takvo dodatno izazove zabrinutost kako među zaposlenima, tako i među licima lišenim slobode.

Svako ima pravo da bude istinito, potpuno i blagovremeno obavešten o pitanjima od javnog značaja, a sredstva javnog informisanja su dužna da to pravo poštuju, kao i da sagledaju mogući uticaj neproverenih informacija na javnost.

Uprava ponavlja da se svim zaposlenima koji dolaze u smenu na ulasku u Zavod beskontaktnim toplomerom meri telesna temperatura, a u slučaju da je ona povišena oni se odmah vraćaju kući, uz obavezu da se jave lekaru.

Takođe, zavodi imaju potrebna dezinfekciona sredstva, zaštitne maske za lice, rukavice, a dezinfekcija svih prostorija obavlja se više puta u toku dana.

Zavodima se redovno dostavljaju zaštitne maske koje osuđena lica proizvode u četiri zatvora – KPZ u Sremskoj Mitrovici, KPZ u Nišu, KPZ u Požarevcu–Zabela i KPZ za žene u Požarevcu, pri čemu se dnevno proizvede približno 6.000 zaštitnih maski.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare