JP “Urbanizam i izgradnja” dobio treću nagradu na Salonu urbanizma

LESKOVAC

Javo preduzeće (JP) Urbanizam i izgradnja dobilo je, na ovogodišnjem Sajmu urbanizma, treću nagradu u kategoriji planova detaljne regulacije za Plan detaljne regulacije na prostoru sanitarne deponije „Željkovac“ u Leskovcu.

Salon urbanizma je tradicionalna godišnja manifestacija u oblasti urbanističkog i prostornog planiranja, međunarodnog karaktera, u organizaciji Udruženja urbanista Srbije i predstavlja smotru najznačajnijih aktuelnih ostvarenja u ovoj oblasti.

Ove godine se održao jubilarni 30. Salon koji je održan u Nišu u galeriji Oficirskog doma

Tatjana Zdravković, izvršna direktorka sektora za Urbanizam JP Urbanizam i izgradnja Leskovac rekla je da je „Odgovorni urbanista na izradi ovog plana Slađana Kocić, diplomirani inženjer građevinarstva. Za planski dokument, zbog njegovog uticaja na životnu sredinu urađena je i Strateška procena uticaja plana, kojom je rukovodila odgovorni ugranista, Ivana Momić, diplomirani inženjer pejzažne arhitekture.“

„Nagrada je posebna satisfakcija, jer je plan urađen u prethodnoj godini, koja je bila poseban izazov zbog otežanih uslova poslovanja usled pandemije. U ovoj godini je situacija dosta drugačija: trenutno je u izradi 8 planova detaljne regulacije, 1 izmena i dopuna PGR-a i Izmene i dopune GUP-a Leskovca, koje su u fazi usvajanja,“ dodala je Zdravković.

Direktor JP Urbanizam i izgradnja je odgovorajući na pitanje novinara o rekonstrukciji Sarajevskog mosta i izgradnji mosta u selu Graovo, rekao sledeće:

„Koridori Srbije su pokrenuli javnu nabavku za rekonstrukciju Sarajevskog mosta i izgradnju mosta kod sela Graovo. Preduzeće učestvuje u izradi projektno-tehničke dokumentacije, odnosno pomaže u izradi njihovog projekta, uradili smo i urbanistički projekat jer je pored izgradnje samog mosta kod sela Graovo neophodno uraditi i prilazne saobraćajnice za šta je potrebno rešiti i imovinske odnose, sprovesti kompletnu proceduru kako bi se došlo do odobrenja, a onda i do izgradnje. Ono što je dobro za grad Leskovac jeste da će Koridori Srbije odvojiti ogromna sredstva, odnosno izgraditi most u selu Graovo i rekonstruisati Sarajevski most”, rekao je Novica Nikolić.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Mile
Mile
2 godine pre

Građevinarstvo u Srbiji, a posebno u Leskovcu, je odavno na niskim granama. Ovde se ne poštuje zakon o planiranju i izgradnji, a sve se čini da se odrebe ovog zakona zaobiđu. Normalno, verovatno uz odgovarajuće “povlastice” za pojedince. I svima je dobro. A zakon je dosta dobro uredio ovu materiju, ali ovi nalaze samo rupe kako bi uradili kako njima odgovara. Sramota je da se i danas useljavaju stambene zgrade bez upotrebne dozvole, a da se uveliko zida bez kontrole i poštovanja ovih odredbi. A i za pijacu kod monopola su dobili nagradu. A njima na dušu ide i uništavanje zelenih površina i popločavanje betonskim pločama ili asfaltom. Gde li su učili škole? Svuda u svetu se po gradovima prvo oni bore za zelene površine, a ovde je situacija drugačija. Izgleda da je sve na prodaju.