JEVTIĆ SA POVRATNICIMA ZAPOČEO ŽETVU

NOVAKE (PRIZREN)

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić danas je boravio u selu Novake u opštini Prizren povodom početka žetve.

Jevtić je u domaćinstvu  Spase Adrejevića razgovarao sa meštanima sela Novake o tome koji problemi u ovom mestu trebaju da se reše kako bi im bili obezbećeni bolji uslovi za život i opstanak.

Jevtic novake

Nakon razgovora sa meštanima, minister je na obližnjoj njivi na simboličan način prisustvovao početku žetve, koju i ove godine celokupno finasira Ministarstvo za zajednice i povratak.

Jevtić je rekao da  ministartvo i na ovaj način želi da pomogne ljudima da koliko toliko ostvare nekakve prihode, znajući da ekonomska situacija ne samo u selu Novake, nego i u svim povratničkim mestima nije idealna.

 

„ Ministarstvo za zajednice i povratak se trudi da i nakon povratka koji se desio, da i nakon činjenice da su izgrađene i obnovljene kuće mi budemo sa ovim ljudima prisutni na terenu i da i na ovaj način pomognemo i olakšamo njihov život. Na zahtev upravo ovih ljudi, evo drugu godinu zaredom, ja bi rekao zajednički, ulazimo u početak žetve i očekujemo dobre prinose, jer sam video da je zrno visokog kvaliteta. Nadam se da će ovogodišnji prinos ovim ljudima doneti prihod koji će im u određenoj meri olakšati život, koji svakako nije lak, posebno u ekonomskom smislu“, rekao je ministar Jevtić.

 

Jevtić je rekao da  povratnke često posećuje i da vrlo rado dolazi i u Novake, kao i to da je u današnjem konstruktivnom razgovoru čuo od meštana na koji način može da im pomogne,  a postignut je i zajednički dogovor da se odrede prioriteti koji će se raditi naredne godine, od kojih je jedan put koji je u veoma lošem stanju.Ministar je takođe rekao da mu je obaveza da ljudima koji su u ovom mestu obezbedi minimum uslova za život i da će pored toga što su im od strane ministarstva  2013 godine obezbeđeni hidrofori, ministartvo finansijki pomoći projekat bušenja bunara, kako bi problem vodosnabdevanja bio u potpunosti rešen.

 

Meštani sela Novake kažu da je današnja poseta ministra Jevtića njihovom selu takođe i moralni vid podrške i da su posete ministra značajne jer im na konkretan način izlazi u susret.

 

Jevtić je danas rekao da ,kada je u pitanju povratak mladih , da se na ovom pitanju mora  intenzivno raditi sa svima, jer je ovo generalno pitanje.

 

„Moramo raditi na obezbeđivanju adekvatnih uslova za život mladih, kako bi u povratničkim sredinama mogli opstajati, jer je ovo pitanje od velikog značaja“, rekao je minisistar Jevtić.

 

Ministarstvo za zajednice i povratak je u selu Novake, sem finasiranja prošlogodišnje i ovogodišnje žetve, dodele hidrofora, finansiralo i kompletnu obnovu nadgrobnih spomenika u porti crkvi Svtih vrača Kozme i Damjana.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare