Izložba grafika Slobodana Radojkovića

LESKOVAC

U Galeriji Leskovačkog kulturnog centra priređena je izložba grafika „Prirodne forme” Slobodana Radojkovića, poznatog umetnika i pedagoga iz Niša. Radojković je diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Skoplju, a poslediplomske i

doktorske studije završio je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Redovni je profesor na Fakultetu umetnosti u Nišu. Izlagao je samostalno i kolektivno u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je značajnih nagrada, a član je ULUS-a.

„Moram da istaknem da mi je zadovoljstvo što po prvi put izlažem u Leskovcu“ kaže Slobodan Radojkoviić i dodaje da veruje da će svako od posetilaca naći neki rad s kojim će uspostaviti bliži kontakt i prihvatiti neku od poruka koje nosi sama izložba.

Otvarajući izložbu Jovana Đorđević podseća da se Radojković izdvajao radovima izvedenim u tehnikama visoke štampe, višebojnim, slojevitim često sa motivima starog češlja i lule.

„Bilo je očigledno da se radi o umetniku koji ima snažno razvijeno individualno shvatanje i doživljavanje tema iz svakodnevnog života sa težnjom da kroz sopstvena osečanja i raspoloženja prikaže običan i jednostavan svet koji ga okružuje. Prikazom krajnje jednostavnih stvari poput predmeta koje svako od nas koristi i sreće u svom domu, težio je da ispriča i sačuva od zaborava lična sećanja I priče vezane za određene predmete i njihova dublja značenja koja nose simbolične poruke. Stvarajuci po sećanju oživljavajuci duh trenutka u svojim mislima najsnažniju emociju doživljava ipak sam umetnik. Brojni radovi svedoče o njegovom predanom i kontinuiranom radu koji se prirodno formirao u cikluse. Kao što sam već spomenula ciklus češljeva i lula, poznajemo i cikluse gnezda i mreže, kolibe, kiše, neba, i sada aktuelni ciklus pod nazivom „Prirodne forme“. Poetiku I Iikovni izraz Radojkovića i danas prepoznajemo po motivima koji imaju posebnu simboliku, i dalje ih odlikuje intimizam i kolorizam, razigrani i siguran crtački potez koji vešto formira grafičke a likovno jedinstvene slike. Novi ciklus narativno dodiruje temu disbalansa čoveka i prirode i povratka prirodi. Na prvi pogled umetnikova igra bojama i formama je laka i vedra ali već u sledećem trenutku posmatrai može da uoči postojanje nečeg dubljeg i složenijeg. Uočava priču o važnosti kako posmatramo prirodu, društvo i umetnost kao celinu. Na ovoj izložbi su zastupljeni radovi na papiru, crteži i grafike, a postavku upotpunjuje i nekoliko objekata. Crtež kao najneposrednija likovna tehnika prisutan je i na takoreći svim grafikama koje su pretežno izvedene u tehnici ravne štampe, koju je Slobodan upoznao do majstorstva, a isto tako je prenosi dalje svojim studentima. Ekspresivna linija, njene vrednosti, karakter i razlčitost formi čine esencijalni umetnički element u stvaralaštvu. Bez obzira da li crta, slika ili stvara objekte, u širokom opusu radova Radojković iskazuje lično likovno tumačenje i odnos prema okolini i prostoru. Radovi su bogati sadržajem koji upućuje na brojne tematske kontekste. Najobičnije stvari koje se pojavljuju pred čovekom izgledaju kao novo otkriće u svojoj prirodnosti. Tu u jednostavnom je tajna nevidljivog i uzbudljivog. Motivima koje izdvaja kao simbole, želi da iskaže interes za klimatske prilike I Ijudsko biće u tim okolnostima koje se čine novim za nas i zahtevaju prilagodjavanje. Simbolima dodiruje suštinu i prirodu bića. Vidimo njegova stremljenja i pitanja koja postavlja sebi, a i nama posmatračima. Pri posmatranju radova, opažajte ih sa zadrškom i pokušajte da pronađete univerzalno značenje i poruku, proniknite u sebe i vidite gde ste u toj prikazanoj situaciji. Takvo postavljanje pružice vam osvešćenje i pozvaće vas na aktivnost. Čestitam S na odličnim radovima I proglašavam izložbu otvorenom.“ (kraj) IS/MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare