I dalje bez registrovanog slučaja obolelih od korona virusa

LESKOVAC

Na konferecniji za medije gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je rekao da je prethodna noć protekla mirno i da na teritoriji našeg grada i čitavog Jablaničkog okruga i dalje nema registrovanog slučaja zaraženih od virusa kovid-19.

Najavljena je i realizacija dobijanja novih telefonskih linija u prostorijama mesne zajednice u Grdelici (koja će imate pet linija), u prostorijama Doma kulture u Vučju (tri linije), Domu kulture u Brestovcu i Domu kulture u Pečenjevcu po dve linije, i kao i u mesnoj zajednici u Manojlovcu. Gradonačelnik Cvetanović se zahvalio princezi Katarini Karađorđević na defibrilatoru koji je doniran Opštoj bolnici Leskovac, ali i svim lekarima i medicinskom osoblju, volonterima i mladim ljudima koji se u velikom broju prijavljuju za rad u kol centru.

Goran Savić, direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje u Leskovcu, naglasio je da se, što se tiče isporuke lekova na recept od strane apoteka sa kojima Republički fond ima ugovor u ovoj novonastaloj situaciji, javljaju pojedine kuće sa inicijativom da mogu da pomognu na taj način što bi starim licima, trudnicama, socijalno ugroženim grupama vršili dostavu lekova na kućne adrese. Ta saradnja će biti dogovorena u najskorijem roku, preko Kabineta gradonačelnika i ja molim u ovom trenutku i druge kuće, apoteke, koji imaju mogućnosti da pomognu na taj način da to i učine.“

Savić je govorio i o siruaciji sa elektronskim receptima rekavši da će u toku dana biti obaveštene zdravstvene ustanove i isti će biti produžen na onaj period, za lica koja imaju aktivnu terapiju, na koji je ona bila i do sada propisana.

„Znači, terapija može biti propisana najduže za šest meseci, ali onome kome je propisana za tri ili četiri meseca biće automatski produžena na taj period bez javljanja izabranom lekaru i o tome će biti informisane apoteke sa kojima RFZO ima ugovor. Lica koja nemaju aktivnu terapiju neophodno je da se jave izabranom lekaru kako bi im isti propisao terapiju za naredni period. Javljanje izabranom lekaru je regulisano drugim instrukcijama i omogućeno je i telefonskim putem bez odlaska lekaru.“

Što se ostvarivanja zdravstvene zaštite bez overene zdravstvene isprave ili kartice zdravstvenog osiguranja, Savić kaže da tu nema problema.

„Takođe, ako je nekom potrebno lečenje van područja filijale, nije potrebna saglasnost lekarske komisije. A što se tiče bolovanja, omogućeno je automatsko produženje bolovanja za lica koja se nalaze na istom, bez dolaska na lekarsku komisiju i o tome će lekarska komisija službenim putem pribavljati informacije. Za nova bolovanja izbarani lekari će elektronskim putem dostavljati informacije komisijama, tako da i u tim slučajevima nije neophodno dolaziti u filijalu Republičkog fonda.“

Na ovoj konferenciji za medije nadležni su pozvali svakog građanina koji primeti da je neko bez razloga podigao cene proizvoda u svojoj prodavnici.

„Takvi vlasnici treba da imaju konsekvence zbog svog načina rada jer je nedozvoljeno da u vanrednom stanju neko diže cene i profitira na tome u trenutku kada pokazujemo da samo jedinstvenim nastupom možemo nešto da rešimo“ rekao je gradonačelnik Cvetanović.

On je prokomentarisao i problem koji imaju sugrađani koji su primaoci socijalne pomoći i koji tu pomoć mogu dobiti samo na šalterima pošte, kao i problem koji će imati penzioneri sa podizanjem penzija, s obzirom da im je zabranjen izlazak.

„Takvi problemi se rešavaju preko volontera i poštara koji će nositi penzije direktno na kućnu adresu. Najgora varijanta je da stoje u redovima i da izlaze na ulicu, a to im je zbranjeno. Postoje mnogi problemi koje rešavamo, ali zato su dobre i ove konferencije gde od novinara čujemo kakvi su problemi na terenu.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare