Halimi: Vlada ne poštuje zakone države Srbije

PREŠEVO

Predsednik Partije za demokratsko delovanje (PDD) Riza Halimi rekao je danas za JUGpress da dosadašnja predsednica opštine Preševo Ardita Sinani neće učestvovati u Privremenom organu koji je pre nekoliko dana imenovala Vlada Srbije.

Halimi je rekao da je ovakva odluka doneta na jučerašnjem sastanku najviših stranačkih organa u Preševu.

 

„Neshvatljiv nam je potez Vlade Srbije, koja ne poštuje ni zakone države na čijem se čelu nalazi, da Aleternativa za promene, sa 11 odbornika , ima dva predstavnika u Privremenom organu a svi mi ostali (PDD, Demokratska partija Albanaca, Demokratska unija Albanaca i Demokratska unija doline), sa dvadeset sedam odbornika, imamo takodje samo dva predstavnika“, rekao je Halimi i dodao da je ovakva odluka „očigedno kršenje Zakona o lokalnoj samoupravi i stava 6 člana 86, koji se odnosi na način formiranja Privremenog organa“.

Halimi je najavio i da će PDD podneti žalbu Upravnom sudu ali i da će  razmotriti dalje učešće  poslanika iz te stranke u Skupštini Srbije Fatmira Hasani .

“Ne očekujem mnogo od žalbe Upravnom sudu pod ovakvim okolnostima ali, neka se i Vlada nauči da mora da poštuje zakon Srbije. U Preševu i Albanci ne bi trebali da budu izuzeti od toga. Ako želimo da Srbije bude pravna država onda do kraja mora da se ispoštuje zakon”, rekao je Halimi.

On je dodao da ovakva situacija podesaća na 2002. godinu I diskriminatorni odnos pre Albancima u Skupštini opštine Bujanovac , zbog čega je morao da bude promenjen zakon.

S druge strane, dodao je Halimi, ovo je još jedna dokaz da Vlada Srbije ne želi da saradjuje sa albanskom starankom koja godinama unazad javno učestvuje na parlamentarnim izborima , kada su ih svi ostali bojkotovali, I u radu državnih organa.

On smatra da je nepravedno I nezakonito I to što , prilikom sastavljanja Privremenog organa u obzir nisu uzete I dve stranke Demokratska unija Albanaca (DUA) I Demokratska unija doline (DUD) koje su imale odbornike u lokalnoj Skupštini u Preševu.

Halimi je dodao I da je “osnovni zaključak” da se prilikom imenovanja Privremenog organa nije radilo “u skladu sa zakonom I faktičkim stanjem već su na delu bile neke zakulisne radnje I pribegavalo se partnerima iz, po meni  nekih užih i za javnost nepoznatih računica i interesa”.

Halimi je rekao da su  u PDD “ jako zabrinuti zbog takvog ponašanja Vlade Srbije” I da će “preduzeti adekvatne mere i oko našeg daljeg učešća u tom centralnom nivou” ali I da će o svemu ovome “ pismeno obavestiti Vladu Srbije I relevantne domaće I strane organizacije I ambasade”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare