Krajem avgusta konstatovano da su konji sa Kukavice zdravi

BEOGRAD-LESKOVAC

Šta se, zapravo, desilo sa konjima na Kukavici, očigledno je pitanje koje veoma interesuje javnost.

“Prilikom kontrole je utvrđeno da je od osam konja, šest dobrog zdrasvstvenog stanja, dok su dva  konja obolela i to jedan od pododermatitisa, a drugi od bronhopneumonije. Oba konja primaju terapiju, koju sprovodi veterinarska ambulanta ”Pegaz” iz Vučja, navodi se na sajtu Ministarstva poljoprivrede o konjima na Kukavici

U “informaciji” , koja je objavljena 31. avgusta 2017. godine, u  13:15 na sajtu Ministarstva , poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede navodi se sledeće:

“Odmah po prijemu prijave da se na planini Kukavica, blizu hotela Vlajna nalaze iznemogli konji, veterinarska inspekcija, u prisustvu nadležnog veterinara je, dana 23. avgusta 2017. godine izvršila službenu kontrolu prilikom koje je utvrdila da prijavlјeni konj, bele boje, a čije su slike postavlјene na internet nije zatečen na navedenoj lokaciji niti u bližoj okolini.

Prilikom kontrole ja takođe konstatovano da se u štali, koja se nalazi preko puta hotela Vlajna, i koja je u vlasništvu Šumskog gazdistva iz Leskovca nalazi osam konja, rase štajerac, vlasnika Dragana Pejakovića iz Leskovca. Pregledom objekta, utvrđeno je da isti ispunjava propisane uslove.

Prilikom kontrole je utvrđeno da je od osam konja, šest dobrog zdrasvstvenog stanja, dok su 2 konja obolela i to jedan od pododermatitisa, a drugi od bronhopneumonije. Oba konja primaju terapiju, koju sprovodi veterinarska ambulanta ”Pegaz” iz Vučja.

Službenom kontrolom je konstatovano da konji nisu na propisan način obeleženi, kao i da nije sprovoden program mera zdravstvene zaštite životinja za 2017. godinu, pa je veterinarska inspekcija usmenim rešenje naložila vlasniku životinje i nadležnom veterinaru da isprave uočene nepravilnosti”, navodi se u objavi koju u celini prenosimo.

Od Uprave za veterinu očekujemo odgovor na pitanje šta se , zapravo, desilo sa konjima za koje nam je rečeno da su krajem prošle nedelje ubijeni zbog infektivne anemije.

 

Infektivna anemija kopitara je bolest koju  karakterišu anemija i opšta slabost, navodi se u veterinarskim udžbenicima.

” Obično se javlja hronično, a može akutno , subakutno i latentno. Uzročnik bolesti je virus iz familije Retroviride rod Lentivirus. Javlja se sporadično, u distriktima (vlažna, močvarna i šumovita područja) i enzootiski. Bolest se širi insektima (komarci), može se širiti nesterilisanim instrumentima, lezijama kože (povrede). Inkubacija 10-20 dana odnosno, 1-105 dana. Akutno, imamo sledeće simptome:
Temperatura povećana 40-42 °C, umor, promena oslonca, curenje iz oka i nosa, mršavost, petehije na na jeziku, to je karakteristično. Subakutno, kao i akutno, znoji se, tahikardija i uginuće. Hronično, mesecima traje, mršavljenje, edemi prsa i stomaka, tahikardija.

Latentno, predstavlja doživotno izvor zaraze.

Dijagnoza se postavlja uzimanjem uzorka krvi na pregled, geldifuzioni precipitinski test Coginsonov test.

Bolest se može dokazati već 10- 14 dana posle infekcije a najkasnije do 35 dana.

Prisutna je povećana jetra i povećana slezena.

Terapija: bolest se ne leči, seropozitivne životinje bez simptoma šalju se na prinudno klanje, a životinje sa simptomima neškodljivo se uklanjaju”, navodi se u udžbenicima.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare