Održana osnivačka skupština Društva srpsko-ruskog prijateljstva

LESKOVAC

U sali Skupštine grada Leskovca danas je održana osnivačka skupština Društva srpsko-ruskog prijateljstva na kojoj su izabrani organi i usvojeni zadaci i ciljevi društva.

Za predsednika Upravnog odbora izabran je Božidar Vucković, dok će njegov zamenik biti Srđan Conić.
„Suština ovoga je da konačno instituciono uobličimo želju Leskovčana za boljom i dugotrajnijom vezom sa Rusijom“ kaže Conić i dodaje da je cilj da se u Leskovac dovode pre svega ruski umetnici.


„Želimo da se pre svega duhovno povežemo, ali biće tu i prostora za druge vrste povezivanja. Ovo je, na neki način, nastavak tradicije koju je Leskovac imao sa carskom Rusijom, sa Rusijom pre Drugog svetskog rata i posle toga sa SSSR-om. Ali, to uopšte nije bitno, bitna je nit između srpskog i ruskog naroda, jer činjenice govore da je srpski narod uvek bio vezan i voleo je Rusiju, za razliku od srpske elite, kako one intelektualne, tako i one koja nije baš bila toliko vezana za Rusiju i ruski narod. Zato je naš cilj da se kroz ovo društvo glas naroda, odnosno Leskovčana još više čuje. Prvi korak je učinjen, to je formiranje društva, a kasnije ćemo doneti i godišnji program rada društva, gde ćemo utvrditi program aktivnosti za 2018. godinu.“

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare