Doktor sme da primi poklone do 500 evra vrednosti

BEOGRAD

(Nova ekonomija)

Medicinski radnici u Srbiji smeju da prime od pacijenta nenovčani poklon čija pojedinačna vrednost ne prelazi 2.726 dinara, a ukupna vrednost ne prelazi prosečnu neto platu od 54.521 dinara, sledi iz odredbi novog zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Nova ekonomija piše da u nedavno usvojenom zakonu navodi se da se ne smatra korupcijom i sukobom intresa “iskazivanje zahvalnosti u vidu poklona manje vrednosti, reklamnog materijala i uzoraka, koji nije izražen u novcu i čija pojedinačna vrednost ne prelazi 5 odsto, a ukupna vrednost ne prelazi iznos jedne prosečne mesečne plate bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji”.

Prosečna neto zarada bez poreza i doprinosa (neto) za januar 2019. iznosila je 54. 521 dinara (462 evra).

Međutim, u zakonu nije predviđeno na koji vremenski period se odnosi ukupna vrednost poklona koje pacijent poklanja medinskim radnicima, piše Nova ekonomija.

Zakon je definisao da zdravstveni radnik i član organa u zdravstvenoj ustanovi, kao i članovi njihovih užih porodica, ne smeju tražiti, niti primiti novac, poklon, uslugu ili bilo kakvu drugu korist za sebe, članove svoje uže porodice ili fizička i pravna lica koja se opravdano mogu smatrati interesno povezanim, a koji mogu uticati na nepristrasnost ili profesionalno obavljanje dužnosti, odnosno koji se mogu smatrati nagradom u vezi sa vršenjem dužnosti i obavljanjem zdravstvene delatnosti.  

Prati
Obavesti me o
guest

3 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Milena
Milena
5 godine pre

Ovo je legalizacija korupcije! Sramno!!!

Dr Miggyy
Dr Miggyy
5 godine pre

Власти су укинули лекарима примање мито. Сада га озаконише у поклон. Поклон од 500 евра не сме да прими ни краљица Елизабета II. Непревазиђена либерализација и демократизација. Која ли награда чека лопове, не зна се. Још такав закон није усвојен.

Duhovito i/ili zalosno
Duhovito i/ili zalosno
5 godine pre

A sada bi da legalizujete pljacku naroda, sramno…..svi znate da je tarifa za operaciju 1000 € i vise, i svi se pravite blesavi, zdravstvo je dno-dna, pogotovo u manjim gradovima…..svaka cast izuzecima….moram da ispravim komentar i drzava je dno-dna..rasipate pare na raznorazne mitinge a narod zivi u bedi….osvestite se vec jedanput…