Danas počinje festival Fantastike

NIŠ

Od danas do 21. aprila Niš će biti  domaćin drugog Festivala fantastike, najavljeno je danas na konferenciji za novinare koji je održan u Niškom kukturnom centru.  

Festival je ove godine posvećen književnom serijalu  “Pesma leda i vatre” Džordža Martina, prema kojoj je snimljena planetarno popularna serija „Igra prestola”.

“Festival je napravljen tako da s jedne strane bude populistički, da budu događaji koji će privlačiti pažnju najširih slojeva publike, gde će moći da saznaju nešto o fantastičnim društvenim igrama, da čuju nešto o popularnim motivima u oblasti fantastike, o svojim najomiljenijim knjigama, filmovima i slično ali sa druge strane postoji jedan iritistički momenat kada je reč o ovoj manifestaciji, da se o svim fenomenima govori na jedan veoma ozbiljan način i da se fantastici da jedna vrsta digniteta koja je ona u ozbiljnim krugoima godovo uvek posedovala ali je često bila osporavana od strane onih ljudi koji su imali rezerve prema fabntastici kao nešto što odudara od zakona racionalnog sveta u kojem živimo.”rekao je Srđan Savić, direktor Niškog kulturnog centra koji je organizator Festivala.

Festival će otvoriti, direktor i osnivač izdavačke kuće Laguna Dejan Papić. Festival će okupiti  najznačajnije stvaraoce iz ove oblasti, a za publiku donosi bogat program pratećih manifestacija Mnogobrojne tribine, promocije, kvizovi, filmske projekcije na temu epske fantastike, predavanja, podžanrovi poput SF-a, horori nalaze se na programu..

U prostorijama Niškog kulturnog centra  održava se Bazar fantastike. Na bazaru zainteresovani posetioci moći će da pronađu knjige i stripove iz oblasti fantastike, umetničke radove i rukotvorine inspirisane ovim popularnim žanrom. Biće to prilika i za susrete  sa umetnicima koji će praviti filmske maske. Deca i mladi će crtati, slikati portrete i slično.

“ Mi smo festival fantastike. Budući da se bavimo svim vrstama fantastike u bilo kom obliku, bilo stripska, filmska ili književna, ali ćemo pokriti i naučnu fantastiku, epsku fantastiku i horor, sajber pank, tako da smo se odlučili da svkom ponudimo po malo. Epska u ovoj godini preovladava” rekao je darko Stanković, predsednik Udruženja ljubielja fantastike “Ordo Drakonis”.

Biće upriličena i izložba radova strip scenariste Marka Stojanovića, kao i projekcija filma Ederlezi Rising dok će, tokom Festivala, defilovati kostimirani likovi iz serije Igra prestola –kažu iz Udruženja ljubitelja fantastike Ordo Draconiš, koji organizuje ovaj festival, u saradnji sa Niškim kulturnim centrom.

Pisac Miloš Petković se nada da će od sledeće godine ova manifestacija dobiti međunarodni karakter.

“ Mislim da je ključ kada je fantastika u pitanju taj što je prijemčiva za od 7 do 77 godina2.

U okviru festivala biće dodeljene festivalske nagrade za doprinos fantastici u Srbiji u različitim oblastima.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare