Debata o pristupanju EU u Leskovcu

 

LESKOVAC

U Leskovcu je danas  održana konsultativna sednica Nacinalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) za Poglavlje 23 „Pregovaračka pozicija Republike Srbije u okviru međunarodne konferencije o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji za Poglavlje 23 Pravosuđe i osnovna prava“.

“Okupili smo se da razgovaramo o Poglavlju 23 i pregovorima sa EU, o tome kakvo je stanje vladavine prava i koliko ima potrebe za aktivnostima civilnog društva, koliko će nevladine oprganizacije pratiti situaciju i davati svoje sudove o tome gde je vladavina prava, borba protiv korupcije, gde su ljudska prava, kako bi na taj način unapredili položaj svih građana. Mislim da na vreme započinjemo celu ovu akciju, da razgovaramo sa građanima, organizacijama i onima iz pravne i drugih struka, koji imaju svoj sud i informacije” , rekao je koordinator radne grupe NKEU Milan Antonijević.

Država mora da računa na organizacije civilnog društva i mišljenja svih onih koji pružaju usluge građanima i treba da učestvuju u procesu pregovora, dodao je Antonijević.

Na sastanku je bilo reči o decentralizaciji i nekim zakonima čije se donošenje očekuje u narednom periodu, a gde je očigledan interes građana i organizacija da učestvuju u tom procesu.

NKEU je stalno telo u okviru koga se vodi tematska debata o ptristupanju Srbije EU između predstavnika nevladinih organizacija, stručnjaka, privrede, sindikata, profesionalih organizacija i državne administracije, političkih partija i stalnih tela. Skup u Leskovcu je poslednji koji je NKEU organizovao, a na kojima je bilo reči o rešavanjima različitih lokalnih izazova.

U okviru NKEU skup je održan uz podršku Nemačke organizacije za tehničku saradnju (GIZ), organizacije Komitet pravnika za ljudska prava JUKOM i lokalnog veća Evropskog pokreta u Srbiji

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare