Dani bugarskog filma u Nišu

NIŠ

 

Povodom 3. marta, nacionalnog praznika Republike Bugarske, u Nišu će se od danas pa do 5. marta u sali Niškog kulturnog centra prikazivati ostvarenja bugarske kinematografije.

Ove projekcije organizuju se u okviru tradicionalne manifestacije Dani bugarskog filma. Biće prikazan i dokumentarni film iz Dimitrovgrada. Povodom Dana balkanske kinematografije  4. i 5. marta biće prikazani makedonski i srpski film – Ovo su danas na konferenciji u Media reform centru predstavili Edvin Sugarev,generlni konzul Bugarske u Nišu, dr Ljuben Aleksov iz Zavičajnog udruženja “Caribrod” , Blage Petruševski iz Udruženja Makedonaca “Vardar” u Nišu i  Dejan Dabić iz Niškog Kulturnog centra.

“Nacionalni praznik Bugarske je 3. mart i njime se obeležava potpisivanje mirovnog ugovora između Turske i Rusije. 1878. godine upravo tim ugovorom Bugarska dobija nezavisnost. Ovaj ugovor je simbol bugarskog ujedinjenja, slobode, simbol želje za ujedinjenom Bugarskom. Tim povodom organizujemo manifestaciju “Dani bugarskog filma” koji će trajati od 1. do 3. marta u Niškom kulturnom centru, biće prikazana tri bugarska filma sa srpskim prevodom i jedan dokumentarni film”, rekao je Edvin Sugarev, generalni konzul Republike Bugarske u Srbiji.

Već danas publika može videti film “Tragovi u pesku” reditelja Ivajla Hristova, koji je jedan od najgledanijih bugarskih filmova u poslednjih desetak godina i učesnik zvaničnog programa filmskog festivala u Moskvi.  Drugog dana na programu je film “Iza kadra” Svetislava Ovačarova, prikazan na festivalu u Kairu. Nakon ove projekcije biće prikazano ostvarenje “Istine o čoveku i životu: Metodi Meta Petrov, reditelja Petra Videnova iz Dimitrovgrada. Trećeg dana manifestacije ljubitelji filma moći će da vide film “Staklena reka” režisera Stanimira Trifonova.

 

U čast Nacionalnog praznika republike Bugarske za gledaoce će nakon projekcije biti upriličen koktel “Čaša vina”

U subotu će se na repertoaru naći Srpski film “Sporazum” biće na repertoaru u Niškom kulturnom centru u subotu, 4. Marta  reditelja Predraga Radonjića. To je prvi film čiji su svi kadrovi snimljeni na Kosovu i Metohiji nakon 1999 I u njemu učestvuju imena poznata niškoj pozorišnoj publici jer se radi o glumcima koji su Niša. Film je prikazan na otvaranju prošlogodišnjih Filmskih susreta.

Manifestaciju će završiti makedonski film “Velika voda”reditelja Iva Trajkova. Film je prikazan na festivalu u Valensiji.

Sve projekcije počinju u 18 časova, a ulaz je besplatan.

Ova manifestaciju se već šest godina organizuje u Nišu i veće je tradicionalna.  

Konzul Sugarev je ovom prilikoma najavio da će 13. i 14. marta u Nišu gostovati bugarski Univerzitet i da će se predstaviti niškim srednjoškolcima, koji će imati mogućnost da školovanje nastave u Bugarskoj i na taj način produbiti saradnju sa Srbijom.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare