Zajedničko saopštenje izbornih timova Jeremića, Jankovića i Obradovića

BEOGRAD

Iako jasno odvojeni u predsedničkim kampanjama, izborni timovi Vuka Jeremića, Saše Jankovića i Boška Obradovića saglasili su se o zajedničkom cilju da spreče neregularnosti i krađu u izbornom procesu i da zaštite prava birača da na predsedničkim izborima slobodno, neometano i bez straha biraju svog predsednika, navodi se u današnjem, zajedničkomk saoopštenju.

“Predizborni štabovi trojice kandidata pozivaju:
• Republičku izbornu komisiju da prizna pravo sudskim overiteljima da vrše overu potpisa građana
Zakon o izboru predsednika Republike izričito navodi sudske overitelje, a ne notare, kao isključivo nadležne za poslove overe potpisa. U suprotnom, usled nedovoljnih kapaciteta notarskih kancelarija i pritisaka vlasti na notare, biće ugroženo ili onemogućeno pravo pojedinih predsedničkih kandidata da podnesu kandidaturu.
• Narodnu skupštinu da osnuje Nadzorni odbor za kontrolu izbora
Nadzorni odbor Skupštine sastavljen od predstavnika svih parlamentarnih stranaka mora da nadgleda celokupan proces i podnese javan pisani izveštaj Skupštini i građanima Srbije po okončanju izbora. Ovo je zakonom propisan element kontrole izbornog procesa i odgovornosti svih organa vlasti za fer i poštene izbore.
• Predsednicu Narodne skupštine da odmah uputi zvaničan poziv Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da obavi posmatračku misiju, u skladu sa dosadašnjom praksom.
Kako nadležni državni organi nisu primenili preporuke OEBS-a od 24.aprila 2016. godine za ispravkom mnogobrojnih nepravilnosti tokom izbornog procesa, potrebno je da OEBS izborni proces nadgleda od samog početka
• Državne organe da ne dopuste i ne ponavljaju neregularnosti koje su zabeležene u izveštaju OEBS-a
U izveštaju OEBSa od 24. aprila 2016. godine, uočene su brojne nepravilnosti u toku izbornog procesa i date preporuke koje nisu ispunjene. Zato zahtevamo od državnih organa da ne ponove nepravilnosti uočene u prethodnim izbornim procesima.

Izborni timovi tri predsednička kandidata preduzimaće usaglašene mere kako bi tokom celog izbornog procesa pratili i štitili ostvarivanje prava građana na slobodnu izbornu volju”. dodaje se u ovom saopštenju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare